26 augustus, Breezand

Open dag Onderzoekscentrum Innoventis

Op vrijdag 26 augustus organiseert GMN een bloembollendag, die in het teken staat van lelies, zantedeschia's en tulpen. Deze open dag vindt plaats op de proeftuin van Onderzoekscentrum Innoventis aan de Zandvaart 5A in Breezand. De openingstijden zijn van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Op de proeftuin van Innoventis zijn de resultaten te zien van o.a. Botrytis-, virus-, Fusarium- onkruidbestrijdings- en bemestingsproeven in lelies en zantedeschia's. Ook worden de resultaten van de proeven in voorjaarsgewassen (oogst 2016) getoond. In het binnenprogramma worden actuele presentaties gehouden over PlAMV en erfemissie.

Lelie- en zantedeschiaveredelaars showen hun kleurrijke nieuwste soorten.Lelieproeven
Ook dit jaar is er veel aandacht voor de bestrijding van Wortellesie-aaltjes (Pratylenchus penetrans) door middel van de warmwaterbehandeling van lelies met bestaande en nieuwe producten. Met het oog op de Formaline-problematiek zijn er diverse proeven gedaan met vervangers voor Formaline, waaronder Bright Spark.
Er is een Fusarium dompelproef, waarin schuimobjecten vergeleken worden met verschillende dompelcombinaties. Betreffende mijtbestrijding ligt er een proef met het nieuwe middel Apollo. Er is een vuurproef te zien met chemische en biologische bestrijding en toepassing volgens een schema met nieuwe fungicide-regels 2017.
In de virusbestrijding is getest met het spuiten met verschillende soorten minerale olie en het effect van dompelmiddelen. Er ligt op de proeftuin een grote onkruidbestrijdingsproef waarin zowel bestaande als nieuwe, aankomende (bodem)herbiciden worden vergeleken. Interessante verschillen in gewasstand zijn te zien in een bemestingsproef, waarin diverse systemen toegepast zijn. Ook is er onderzoek gedaan naar Penicillium- bestrijding bij een langere bewaring van leverbare lelies. Met het oog op de mogelijke verspreiding van PlAMV tijdens het spoelen en de verwerking zijn er diverse proeven uitgevoerd met o.a. reinigen met Bright Spark na deze verwerking.

Zantedeschia
Er liggen onderzoeken met Alternaria- en onkruidbestrijding. In een bemestingsproef ligt de nadruk op verschillende organische (fosfaat) bemesting in combinatie met biologische gewasversterkers. Daarnaast zijn er nog proeven gedaan in de afbroei van zantedeschia's.

Resultaten proeven voorjaarsgewassen
Op deze open dag worden de uitslagen gepresenteerd van het afgelopen groeiseizoen. Het betreft o.a. een onderzoek waarin Freshstart is toegepast. Diverse toeleveranciers zullen hun proeven van het afgelopen jaar laten zien.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.