'Smet in gerbera en roos verholpen met UV'

“De laatste jaren heeft onze gehele sector minder last van uitval door botritis. Dat komt volgens ons onder meer door betere rassen”. Dat zegt Jan Mans van kwekerij Topline Gerbera in Hedel.

En toch heeft Topline in 2013 het besluit genomen om toen te investeren in een systeem waarbij de bloemen gevrijwaard worden van smet. Jan: “Bij ons worden alle bloemen gesorteerd door een machine van Havatec. Binnen in die machine hebben wij CleanLight modules geïnstalleerd die ontsmettend UV licht op de bloem schijnen. Het gebeurt binnen een paar seconden volledig automatisch zonder dat wij er aandacht aan hoeven te schenken”.Leverancier Arne Aiking van CleanLight: “Binnen die korte tijd doden wij niet de sporen. Maar we doden wel de actieve schimmel. Dus na afloop is de bloem niet steriel, maar als er al actief botritis aanwezig zou zijn, dan wordt het afgedood. Daardoor duurt het een aantal dagen langer voordat smet zich kan manifesteren”.
Jan Mans: “Inderdaad op veel dagen is er natuurlijk geen actief schimmel. Maar op de dagen dat het er wel is en dat wij het nog niet kunnen zien, op die dagen verdient onze investering zich terug”.Ruud van Leeuwen van Klondike Gardens bevestigt: “Wij hebben ook proeven laten verrichten op onze gerbera nadat wij CleanLight installeerden in 2010. Het is inderdaad zo dat na zeer lange bewaarproeven smet zich soms uiteindelijk nog kan manifesteren. Maar in de praktijk zien wij dat het ruim twee keer zo lang duurt voordat het smet zichtbaar is met het blote oog. En dat is winst voor ons, voor onze klanten en voor de consument”.Tot slot attendeert Arne Aiking van leverancier CleanLight er nog op dat deze duurzame techniek nu ook erkend wordt door de overheid. “Dus de ondernemer kan gebruik maken van de Mia/Vamil regeling onder code A-2336”.


CleanLight
Arne Aiking
Nieuwe Kanaal 7
6709 PA Wageningen
T: + 31 317 497 620
M: + 31 6 21 57 46 57
E: aiking@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.