Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
waterhyacint zou 'invasieve exoot' zijn

Kwekers gedupeerd door 'onzinnig' Europees verbod

Bij Moerings Waterplanten, maar ook bij kwekerij Aqua Look, kwekerij Van Senten en nog twee of drie andere kwekers, moesten de afgelopen twee weken verschillende planten geruimd worden. Dit als gevolg van een door de Europese Unie gepubliceerde ‘zwarte lijst’ met daarop de namen van een 38 tal zogenaamd schadelijke exotische dieren en planten. Naast de Amerikaanse brulkikker en de Siberische grondeekhoorn staan daarop ook een aantal waterplanten als de Waterwaaier en de Waterhyacint, die door deze kwekers voor de commerciële markt geteeld worden.

Vanzelfsprekend is men hier niet blij mee: van het ene op het andere moment wordt immers een deel van de broodwinning uit handen geslagen. Dat is erg, maar Jan van Walsem van Moerings geeft aan: " Als een plant echt woekert en andere planten verstikt, dan kun je je er iets bij voorstellen. Maar wanneer ook dat niet het geval is, krijg je een ander verhaal." "In een aantal landen in Zuid Europa kan de plant gaan woekeren, maar niet in Nederland”, legde Esther de Vreede van kwekerij Aqua Look eerder al uit in een reportage van Omroep West. “Beneden de vijf graden gaat de plant dood, dus het levert in Nederland en de meeste andere landen geen enkel gevaar op".


Links, planten worden geruimd bij kwekerij Aqua Look (beeld uit reportage Omroep West); recht de Waterhyacint en en de Waterwaaier (foto's: NVWA)

Kant noch wal
Met andere woorden: het verbod slaat nergens op. Het lijkt een voorbeeld van wat Eurosceptici ongetwijfeld een onzinnige bemoei- en regelzucht zouden noemen. Regeltjes waarop niemand zit te wachten en die zo uit lucht lijken te vallen. Nu is dat niet helemaal waar, want een soortgelijke lijst werd al eens eerder gepubliceerd. En toen weer verwijderd. En nu, net voor de zomer, kwamen ze er ineens opnieuw mee op de proppen.

De lijst (die overigens hier te raadplegen is), is sowieso wat vreemd te noemen. De wasbeer schijnt in delen van Duitsland een plaag te zijn, maar is hij dat hier ook? En wat te denken van bijvoorbeeld de Lysichiton americanus (Moeraslantaar of Gele Arendskelk)? Deze plant komt eigenlijk alleen maar voor in bepaalde regio’s in Noordwest Europa en gedijt in andere delen van Europa simpelweg niet. Een beetje het tegenovergestelde van de Waterhyacint dus. En zo kan men nog wel even doorgaan...

Met vakantie
Maar Europa heeft gesproken en dan heb je te gehoorzamen. Gelijk werd met het ruimen van de planten gestart, want heb je 20 dagen na dato geen gehoor gegeven, dan ben je strafbaar, weet Jan. En geloof het of niet, maar in verband met de vakantieperiode is Brussel momenteel niet bereikbaar. “Wanneer men weer terug is zullen we uiteraard bezwaar indienen, zoals we dat de vorige keer ook gedaan hebben. En dan zullen we wel zien.”

De reportage van Omroep West, waarin men te gast is bij kwekerij Aqua Look en getuige is van het ruimen van de planten, is hier terug te zien.


Publicatiedatum: