Sunsation

Proef potzonnebloem: kan hogere EC remmiddelen vervangen?

Tholen - Deze zomer heeft Sunsation, het samenwerkingsverband tussen 15 potzonnebloemtelers en veredelaar Evanthia, een proef opgezet om te kijken of het mogelijk is om door het geven van een hogere EC, remmiddelen te vervangen of het gebruik te verminderen. Luit Mazereeuw van Evanthia vertelt over het onderzoek en de resultaten.


De kwekers beoordelen de Helianthus Sunsation proeven

Opstelling
In de proef zijn de standaard Sunsation Yellow en enkele veredelingslijnen beproeft. In de opstelling werd een deel helemaal niet behandeld, werd een ander deel geremd op de reguliere methode en kreeg een derde deel een verhoogde EC mee. De proef was zo opgezet dat het tot een indicatie kan leiden of het haalbaar zou kunnen zijn om de remmiddelen te vervangen of te verminderen door aan de bodem een hogere EC mee te geven.

Resultaten
De eerste resultaten zien er goed uit, de planten met een hogere EC blijven net zo compact als de planten die behandeld zijn met de gangbare methode. Maar nog niet alle resultaten zijn binnen. Zo zijn de bloemen nog niet uitgebloeid, waardoor wat dat betreft nog even gewacht moet worden met het trekken van definitieve conclusies. De eerste resultaten zijn echter wel veelbelovend, aldus Luit, en het zal ongetwijfeld de moeite waard zijn om volgend teeltseizoen verdere proeven op te zetten. In deze vervolgproeven zal dan gekeken kunnen worden wat de optimale verhouding tussen remmen en/of een verhoogde EC is, om aldus de mogelijkheden voor deze alternatieve remmethode verder uit te diepen.

In de proef werden, tot slot, ook een aantal nieuwe kansrijke hybrides door de groep beoordeeld.Het Sunsation collectief werd in maart vorig jaar gevormd en is een groep kwekers die samenwerken in de productie en marketing van de pot zonnebloem Sunsation. Het collectief is dit jaar bovendien genomineerd voor het Ranking the Grower event.

Voor meer informatie:
Sunsation Sunflower
T: +31 (0) 174 71 51 00
E: info@sunsationsunflower.nl
www.sunsationsunflower.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.