Adrie Böhm, coördinator en auditor Naktuinbouw Elite;

'Gegarandeerd ziektevrij, rasecht en raszuiver materiaal biedt veel voordelen voor de export'

Het Elite-certificaat bestaat al sinds de zestiger jaren als kwaliteit-plus-systeem voor virusvrij plantmateriaal in de bloemisterijsector. Veredelingsbedrijven produceren hun moerplanten en stekken inmiddels internationaal. Het Elite-systeem voor siergewassen is daar in 2001 op aangepast. Het is internationaal toegankelijk en heeft een kwaliteitszorgsysteem. Het Elite-certificaat levert veel voordeel op bij export, met name naar landen met zware eisen.

“Bedrijven beheersen zelf hun productieprocessen, inclusief bemonstering en hygiëne”, zegt Adrie Böhm, coördinator en auditor van Naktuinbouw Elite. Een handboek beschrijft gedetailleerd de eisen waaraan het productieproces moet voldoen. Dit om het certificaat te mogen voeren. Naktuinbouw bemonstert alle Elite-gewassen. Naktuinbouw Laboratoria onderzoekt deze monsters. Alleen als het eigen laboratorium van de veredelaar een autorisatie van Naktuinbouw heeft (ASLN), kan de toetsintensiteit door Naktuinbouw lager zijn. Böhm: “Bij de meeste kwaliteits- keurmerken gaat het alleen om de papierwinkel en het controleren van het kwaliteitszorgsysteem. Het bijzondere aan Naktuinbouw Elite is dat het juist de kwaliteit van de producten toetst. Heel frequent en in meerdere stadia. Het kwaliteitssysteem is ondersteunend aan het geheel.”Toegang tot Australië en VS
“Het voornaamste belang van het Naktuinbouw-Elite-certificaat is dat bedrijven gegarandeerd ziektevrij, rasecht en raszuiver materiaal leveren”, zegt Böhm. Dat biedt veel voordeel bij export. Er zijn landen die dankzij een Elite- certificaat de toegang versoepelen. Böhm: “In Australië gaat ingevoerd plantmateriaal standaard twee tot zes maanden in quarantaine voordat het naar een teler gaat. Ook de Verenigde Staten kennen zo’n quarantaineperiode. Australië heeft die quarantaineperiode geschrapt voor weefselkweek-materiaal van anjer en chrysant met een SEE-certificaat. Ook de VS hief de quarantaineperiode op voor chrysantenstek met een Elite-certificaat.”

Certificaat en landeisen afstemmen
Jaarlijks worden internationale ontwikkelingen en regelgeving onder de loep genomen. In overleg met en op verzoek van de deelnemende bedrijven stelt Naktuinbouw de eisen voor het Elite-certificaat indien nodig bij. Dit om te (blijven) voldoen aan export- of importeisen voor een bepaald land. Om de fytosanitaire landeneisen en Elite-eisen op elkaar te laten sluiten, werkt Naktuinbouw samen met de NVWA. Henk Stigter, senior beleidsmedewerker NVWA: “Elite is een privaat systeem. Als losstaand systeem kan Elite internationaal niet functioneren. Overheden willen een fytosanitair systeem dat door de andere overheid gecontroleerd is.

We kijken of het Elite-systeem als basis te gebruiken is bij onderhandelingen met landen. In één geval is dat inmiddels gelukt. Voor teeltmateriaal van Begonia naar Vietnam. De fytosanitaire eisen sloten praktisch aan op het Elite-systeem. Vietnam wilde eigenlijk meer. Uiteindelijk heeft dit land zich wat soepeler opgesteld, waardoor we voor de export van Begonia naar Vietnam nu een NVWA-protocol hebben. Hierbij maakten we dankbaar gebruik van het bestaande Elite-systeem.”

Uitbreiding
Dit jaar komen er ook één à twee nieuwe Elite-bedrijven bij. Böhm verwacht de komende jaren groei. Naktuinbouw Elite toepassen kan per locatie. Dus de voornaamste groei komt ook van bedrijven die meer locaties gaan certificeren.”

bron: Buitenstebinnen Naktuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.