Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
arbeidsschaarste het hoofd bieden

Colombiaanse chrysantentelers leren efficiënter werken

Om de arbeidsschaarste ter plaatse op te vangen heeft veredelaar Dümmen Orange samen met Hortimat en Royal Brinkman een seminar voor meer dan tachtig chrysantentelers gegeven in Rionegro, Colombia. Doel van de sessie was niet meer mensen zoeken, maar processen efficiënter maken.



Omdat de economie van Colombia sterk groeit, zijn er minder arbeiders beschikbaar voor het werk in de kassen. Dit is een probleem omdat het werk op de farms nog altijd erg arbeidsintensief is. De schaarste aan mankracht kan echter worden opgevangen door nieuwe technologieën. Heerke de Boer van Dümmen Orange speelde hier bij het seminar op in met een presentatie over verbeterde fytosanitaire processen. En Hortimat en Royal Brinkman presenteerden mechaniseringstoepassingen die arbeidsplaatsen kunnen besparen.



Ideaal moment om te investeren
Afgezien van het tekort aan werknemers is de cash flow positie van Colombiaanse telers gunstig vanwege de gunstige dollarkoers. Dit is dus een goed moment om te investeren in mechanisering, zodat de farms minder afhankelijk van handarbeid worden. Door de kennis en contacten die Dümmen Orange in huis heeft, hebben ze gespecialiseerde technische leveranciers geïntroduceerd bij onze klanten om de praktijk toe te lichten.



Enthousiaste reacties, concrete afspraken
Het seminar heeft direct geleid tot afspraken voor Hortimat en Royal Brinkman. Ontwikkelingen en introducties van Hortimat-machines zoals de grondmixer, trayvuller met steklijn en boslijn voor Vegaflor tonen Colombiaanse chrysantentelers aan hoe ze gebrek aan werknemers kunnen opvangen met techniek. En Royal Brinkman’s aanbod aan Hebo halters- en snijders, en spuitoplossingen voor gewasbescherming, konden eveneens op veel interesse rekenen.



Follow-up van Dümmen Orange
Dümmen Orange tenslotte kan op de cut mum trial site, waar andere manieren van irrigatie en moerenplantingen worden toegepast, laten zien hoe arbeidsbesparend die werken. En zal bij klantbezoeken de komende tijd doorgaan met het toelichten van arbeidsbesparende processen om kwekers te helpen onderbezetting te voorkomen.



Voor meer informatie:
Dümmen Orange
Bas Pellenaars
Email: B.Pellenaars@DummenOrange.com
dummenorange.com

Horti Soluciones
Dennis de Zeeuw

Royal Brinkman
Ben Sosef
Publicatiedatum: