Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe ontsmettingstechnieken tegen schadelijke insecten

Sinds het gebruik van methylbromide in de tuinbouw in de EU en veel andere landen is verboden, is er dringend behoefte aan nieuwe, duurzame en effectieve ontsmettingstechnieken. De aanwezigheid van een quarantaine-organisme in bloemen, fruit of groenten leidt immers tot aanzienlijke economische schade voor im- en exportbedrijven. In het nieuwe publiek-private samenwerkingsproject (PPS) Phytotec werkt een groot consortium aan de ontwikkeling van alternatieve en duurzame technieken die schadelijke organismen snel en effectief kunnen doden.

Eén van de ontsmettingstechnieken, die verder zal worden ontwikkeld, is de zogenaamde CATT-methode. CATT wordt al jaren toegepast in de aardbeiproductieketen tegen de schadelijke aardbeimijt. De methode moet echter verder ontwikkeld worden om hem ook toe te kunnen toepassen in andere tuinbouwproducten.

Internationale acceptatie
Phytotec gaat alternatieve ontsmettingstechnieken en hun toepassing toetsen voor chrysant, appel en peer, tomaat, paprika en bloembollen. Hun effectiviteit tegen plagen als trips, tomaten-mineermot, witte vlieg, tulpgalmijten, fruitmot en Afrikaanse fruitmot wordt daarbij onderzocht. Behalve duurzaam en effectief moeten de nieuwe ontsmettingstechnieken snel en tegen lage kosten toegelaten kunnen worden ėn ze moeten geaccepteerd worden door de internationale handelsketens. Al deze elementen worden in het Phytotec-project meegenomen.

In Phytotec werkt Wageningen UR samen met diverse tuinbouwkoepelorganisaties, de NVWA en de Technische Universiteit Delft.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: