Start onderzoek teeltstrategieën voor regelbare belichting op gelijkspanning

Voor het onderzoek naar teeltstrategieën voor belichting met gelijkspanningssystemen heeft op 15 juni de eerste bijeenkomst plaatsgevonden. In deze groep zitten vertegenwoordigers van de gewassen bouvardia, anthurium en phalaenopsis. In het onderzoek, dat al is opgestart en ook deels in de praktijk wordt uitgevoerd, wordt gebruik gemaakt van een nieuwe SON-T belichtingsinstallatie op gelijkspanning (DC). Dit is in het kader van het DOE-DC project bij bouvardiakwekerij Vreeken gerealiseerd.

Lees op www.doedc.net meer over dit project.In een eerder project, ook onderdeel van het actie- en innovatieprogramma Kas als Energiebron, is aangetoond dat het toepassen van gelijkspanningstechnologie in de glastuinbouw duidelijke voordelen biedt. Deze voordelen bestaan uit drie elementen: het directe energiegebruik wordt verminderd, de levensduur van armaturen neemt toe en ten derde is de installatie eenvoudiger en goedkoper te installeren. De berekeningen van deze voordelen en de toelichting daarbij zijn hier terug te lezen.

In het gestarte project worden de meetresultaten vanuit kwekerij Vreeken, zowel qua energieverbruik als qua productie, vergeleken met eveneens op te stellen simulaties voor bouvardia. Op basis van deze vergelijking worden simulaties voor anthurium en phalaenopsis, die ook worden opgesteld, verbeterd. Deze aangepaste simulaties laten daarmee een ideale teeltstrategieën zien, hoe met deze nieuwe technologie te telen in ideale omstandigheden. Omdat niet iedere teler deze ideale situatie in zijn eigen kwekerij aantreft, worden ook enkele optimale strategieën uitgewerkt. Zo kan ook het effect worden aangetoond van het installeren van bijvoorbeeld een DC-SON-T in een tien jaar oude kas met een voor die tijd modern dek, met WKK etc.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.