Smartphone spoort gebreksziekte in gewas vroegtijdig op

Telers kunnen binnenkort met hun smartphone vroegtijdig voedingstekorten in hun gewassen opsporen. Dat verwacht de wetenschappelijke nieuwsbrief Plant nutrition courier na analyse van de ontwikkelingen op het gebied van sensoren en van apps voor mobiele telefoons en tablets.

Het gewas staat er op het oog kerngezond bij. Aan de frisgroene kleur valt niet af te lezen dat de planten een groeiend tekort hebben aan een essentiële voedingsstof. Gebreksziekten veroorzaken echter al schade, voordat de eerste verschijnselen aan de planten zijn af te lezen. Alleen een dure fluorescentiemeter kan in dit stadium het tekort ter plekke aantonen. Een smartphone of tablet met de juiste app kan binnenkort hetzelfde, meldt de Plant nutrition courier.

De ontwikkeling van gevoelige sensoren en geavanceerde apps gaat snel, zo blijkt uit een analyse van het populair-wetenschappelijke magazine. Sensoren kunnen bijvoorbeeld continu de voedingstoestand en het vochtgehalte van de grond kan meten. Er is al een app, die de informatie van zo’n sensor omzet in een smartphonesignaal als er water nodig is, of als er moet worden bemest.

Wetenschappers onderzoeken ook de mogelijkheden om met een smartphonecamera de voedingstoestand van een gewas te bepalen, bijvoorbeeld door de hoeveelheid bladgroen in het blad te meten. De hoeveelheid bladgroen is namelijk een goede maat voor de stikstofvoorziening van een gewas. Dure chlorofylmeters kunnen ter plekke de bladgroenconcentratie bepalen. Met behulp van geavanceerde imaging technieken weten onderzoekers met een smartphone vrijwel dezelfde precisie te behalen als met een chlorofylmeter. Andere onderzoekers gebruiken de smartphone voor het bepalen van de fosfaattoestand van de grond, voor het analyseren van de bodemvruchtbaarheid, of voor het ‘meten’ van het ijzergehalte in zeolieten, een groep van mineralen.

Op een goede dag gebruikt een boer of tuinder zijn smartphone om binnen enkele seconden vast te stellen of zijn gewas gebrek heeft aan een voedingsstof, concludeert de Plant nutrition courier op grond van de recent uitgevoerde quick scan. Met de huidige stand van de techniek is het zelfs mogelijk om tekorten aan te tonen, lang voordat de eerste verschijnselen met het blote oog zijn waar te nemen.

Voor meer informatie:
Plant nutrition courier
Van Maerlantstraat 5
3906EL Veenendaal
Gert van den Berg
T: +31 (0) 318-511809
Email: info@plantnutritioncourier.nl
www.plantnutritioncourier.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.