Hoge prijzen voor snijbloemen in de eerste helft van juli
In 2015 was het in de eerste helft van de maand juli mooi zomerweer waardoor de prijzen vrij laag waren. Dit jaar was het in dezelfde periode nog niet echt zonnig en warm, waardoor de vraag naar bloemen goed op niveau bleef. Het gevolg is een hoger prijsniveau.
Bij Royal FloraHolland zagen ze een omzetstijging van 14,6%, een goed resultaat voor de zomerperiode. Kamer- en tuinplanten bleven achter bij deze ontwikkeling. De prijsstijging bij deze productgroepen was slechts 2 tot 3%.
Cumulatief komt de omzetstijging uit op 4,35%. Rekening houdend met de correctie van week 1 en het mindere aantal veildagen in week 52, komt de cumulatieve groei uit op 1,5%.
Directe handel niet toegenomen
Ondanks de goede prijsvorming bij de snijbloemen, nam het aandeel van de directe handel niet toe. Je zou verwachten dat bij een goede vraag naar producten, de exporteurs meer producten vastleggen voor de directe handel. Dit was niet het geval. Het risico van zomerweer en daardoor het wegvallen van de vraag, is kennelijk te groot om op voorhand veel producten vast te leggen.
Het aandeel van de directe handel nam bij de snijbloemen af met 1,4%-punt tot 30,7%. De onderlinge verhoudingen veranderden echter niet veel. Er was een hoog aandeel van de bloemen gerbera, lelie en freesia. Bij de chrysant en roos lag de inbreng iets boven het gemiddelde en een laag aandeel hadden de hortensia, zantedeschia en zomerbloemen.
Bij de planten nam het aandeel van de afzet in de directe handel wel toe. Zowel bij de kamerplanten als bij de tuinplanten steeg het aandeel met ruim 1%-punt. Bij de kamerplanten tot de 76,9% en bij de tuinplanten tot de 63,6%.
Exportcijfers heel wisselend
De exportcijfers van de maand juni zijn de laatst beschikbare cijfers uit 2016. In deze maand steeg de export van bloemen en planten met 0,9%. De planten deden het met een plus van 1,6% iets beter dan de bloemen, die slechts 0,3% toevoegden.
Zowel bij de bloemen als bij de planten waren de resultaten per land erg wisselend. Zo daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië, terwijl Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk een stijging lieten zien.
Cumulatief groeide de export met 2,5%, waarbij de snijbloemen met 1,3% stegen en de planten met 4,5%.
Net zoals in mei groeide Royal FloraHolland in juni 2016 harder dan de export.
Groei omzet snijbloemen met 27%
De snijbloemen hebben een goede periode achter de rug. In periode half juni - half juli 2016 groeide de omzet met 27%. De aanvoer daalde met 1% en de gemiddelde prijs steeg met 28%. Over de hele linie stegen de prijzen. Alleen de dianthus en de cymbidium bleven achter met een prijsstijging van 7 tot 8%. De rozen bleven 3% achter met de aantallen aangevoerde stuks. Dit werd grotendeels goed gemaakt door de gerbera en de lelie, die beide met 7% in aanvoer groeiden.
Groei omzet kamerplanten met 2,4%
Ook bij de kamerplanten daalde de aanvoer met 1% en de gemiddelde prijs nam slechts met 3% toe. De grotere vraag naar snijbloemen, met de grote prijsstijging tot gevolg, trokken de kamerplanten niet mee. De kamerplanten kwamen uit op een gemiddelde prijs van € 1,60 en ook dat is hoog voor deze tijd van het jaar, maar niet zo extreem als bij de snijbloemen.
Phalaenopsis bleef gelijk in aanvoer en ook de gemiddelde prijs veranderde nauwelijks ten opzichte van 2015. Kalanchoë en potroos deden het wat dat betreft beter met een omzetstijging van 11%, hoofdzakelijk door een betere prijsvorming.
Omzet tuinplanten daalde met 10%
De aanvoer liep met 12% terug, de gemiddelde prijs kwam 2% hoger uit. Bijna over de hele linie nam de aanvoer af. Alleen de aanvoer van anjer voor de tuin nam toe met 14% in combinatie met een 12% hogere gemiddelde prijs.
Bron: Royal FloraHolland