"Begin deze week nog met het businessplan"

Dat was één van de belangrijkste boodschappen die de verschillende sprekers tijdens de Waterdag van 12 juli in Naaldwijk meegaven. De kwaliteit van het oppervlaktewater moet verbeteren, met normoverschrijdingen schiet de glastuinbouw in haar eigen voet.

Bij MBO Lentiz Westland in Naaldwijk werden 120 geïnteresseerden bijgepraat over de zuiveringsplicht. Deze zuiveringsplicht gaat op 1 januari 2018 geldt voor alle tuinbouwbedrijven. Daan van Empel (LTO Glaskracht Nederland) gaf in vogelvlucht aan wat de achtergronden zijn van het huidig beleid en wetgevingskader in relatie tot het waterkwaliteit en middelenpakket. Hij ging verder met wat het hoofdlijnenakkoord inhoud en wat de uitwerkingen zijn. Nu is het van belang om aan de slag te gaan en de waterstromen op het bedrijf in kaart te brengen en kringlopen zo optimaal mogelijk te sluiten. De zuiveringsplicht geldt immers alleen voor water wat uw bedrijf verlaat. Ook was er aandacht voor de actualiteit omtrent Imidacloprid.

Meetprotocol
Ellen Beerling (Wageningen UR) ging in op het meetprotocol, waarmee installaties worden beoordeeld. De toeleverancier laat test uitvoeren bij een onafhankelijke onderzoekspartij met Standaard Water II met de normale instelling van techniek. De resultaten worden daarna beoordeeld door BZG, de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw. Beerling ging daarna ook in op o.a. het emissieloos telen en de verschillende technische mogelijkheden van zuivering.

In twee sprekerscircuits voor collectieven en individuele bedrijven werden reinigingsmethodes en filters gepresenteerd waardoor telers optimaal kunnen recirculeren en zuiveringsapparatuur waarmee spuiwater kan worden gezuiverd. Daarnaast was aandacht voor het opzetten van collectieven en aandachtspunten voor het businessplan.

Businessplan
Het businessplan dient dit jaar, dus voor 31 december 2016, worden ingediend bij het bevoegd gezag. Tijdens deze Waterdag bleek dat een deel van de 160 collectieven nog de komende maanden veel werk moeten verzetten. Een concept brief is beschikbaar voor leden van LTO Glaskracht Nederland, waarmee de uitnodiging voor een eerste bijeenkomst van een collectief eenvoudig kan worden gemaakt.

Bekijk hier de presentaties terug.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.