Warmtecoöperatie Zuidplaspolder opgericht

Met de ondertekening van de oprichtingsakte door glastuinbouwondernemers Hans Koolhaas en Joop van den Nouweland is de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder een feit. De ondertekening vond plaats op maandag 11 juli 2016 in Naaldwijk. Het bestuur van de coöperatie wordt momenteel gevormd door vijf ondernemers uit de Zuidplaspolder, allen lid van LTO Glaskracht Nederland.

Gemeenten Leiden en Rotterdam, provincie Zuid-Holland, bierbrouwer Heineken, Nuon en Warmtebedrijf Rotterdam zijn in gesprek over een pijpleiding voor de levering van restwarmte vanuit de Rotterdamse haven voor stadsverwarming in de Leidse regio en proceswarmte voor de bierbrouwerij in Zoeterwoude. Het beoogde tracé voor deze leiding komt langs de glastuinbouw in de Zuidplaspolder. Met het oog op een mogelijke toekomstige aansluiting van tuinbouwbedrijven op deze leiding voor de levering van warmte, hebben de betrokken glastuinders zich verenigd in de Warmtecoöperatie Zuidplas. Met deze stap verenigen zij hun belangen en vormen zij een duidelijke en krachtige gesprekspartner in de discussie.

In een drukbezochte bijeenkomst met glastuinbouwondernemers van de Zuidplaspolder is op 7 juli de oprichting besproken, waarna de feitelijke oprichting enkele dagen later bij de notaris plaatsvond. Het bestuur bestaat uit Hans Koolhaas (voorzitter, LKP Plants), Johan van den Nouweland (secretaris, Marjoland Rozen), Willem van der Voort (penningmeester, Potplantenkwekerij Sjaloom), Gert Jan Bac (lid, Bac Orchids) en Joop van den Nouweland (lid, Marjoland Rozen).

De afgelopen maanden heeft procesmanager Warmte, Hans van den Berg van LTO Glaskracht Nederland de energiesituatie op alle glastuinbouwbedrijven in het betrokken deel van de Zuidplaspolder gedetailleerd op bedrijfsniveau in kaart gebracht. Die informatie geeft een helder beeld van de huidige situatie en de verwachtingen en wensen van ondernemers met betrekking tot de toekomst. Op basis van deze informatie gaat de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder de komende periode in overleg met het Warmtebedrijf Rotterdam. Doel van de warmtecoöperatie is daarbij dat het Warmtebedrijf Rotterdam vanaf 2019 voor een deel voorziet in de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven.

Inmiddels heeft bijna 100 ha zich voor de coöperatie aangemeld. LTO Glaskracht Nederland ondersteunt en faciliteert de coöperatie.

Voor meer informatie:
www.ltoglaskrachtnederland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.