Frans Ederveen, Flora Delight:

Kenia verlengt Europees hortensiaseizoen

"De hortensia is een exclusief product met veel potentie", zegt Frans Ederveen van Flora Delight, een in Kenia gevestigde hortensiateler. De meeste hortensia's op de Europese markt zijn maar een paar maanden per jaar beschikbaar. Volgens Ederveen is er echter gedurende het hele jaar vraag naar deze bloem. Daar Kenia 52 weken zon heeft besloten de Nederlanders Frans Ederveen en Marco van Sandijk (general manager in Kenia) om er in 2007 een bedrijf op te zetten. Na jaren testen en aanpassen van hortensia's aan de Keniaanse omstandigheden is Flora Delight nu in staat om het hortensiaseizoen te verlengen en kan bijna het hele jaar door kleurrijke hortensia's aanbieden.


Frans Ederveen en Ken Wangwe bij de IFTEX in Nairobi, Kenya.

'Keniaanse' hortensia
Het creëren van hortensia's die tegen de Keniaanse omstandigheden kunnen is geen gemakkelijke opgave, want het is een tijdrovend proces dat veel kennis vereist. "Het duurt ongeveer twee tot drie jaar om een afgewerkte hortensiasnijbloem te telen", zegt Ederveen. Het bijzondere aan de Keniaanse hortensia is de verscheidenheid in kleuren. Flora Delight teelt de hortensia's in de grond en de combinatie van het klimaat, de bodem en de kwaliteit van het water op hun locatie lijkt gunstig te zijn voor de hortensiateelt. ''Het stelt ons in staat om verschillende gekleurde bloemen te telen. Daar onze bodem sulfaat bevat, wordt bijvoorbeeld een aantal van onze roze hortensia's vanzelf blauw, zonder toevoeging van aluminium achteraf," zegt hij. Momenteel is Flora Delight eigenaar van hortensia's in 7 verschillende kleuren. Sommige zijn Nederlandse lijnen. Andere komen uit eigen veredeling. Jaarlijks worden er 10-15 stengels per m2 in hun kas geproduceerd.

Jaarronde productie
Volgens Ederveen is de hortensia wereldwijd een exclusief product. "Jaarlijks worden er ongeveer 30 miljoen hydrangea stelen geproduceerd in Nederland en er is een hoge productie in Zuid-Amerika, die voornamelijk op de Amerikaanse markt is gericht. Maar in vergelijking met rozen is de wereldwijde hortensiaproductie nog klein. Er is dus een groot potentieel om uit te breiden in deze markt. En daarom biedt jaarronde productie en beschikbaarheid van deze bloem een geweldige kans," zegt Ederveen. "Het Europese productieseizoen loopt van april tot november en wij kunnen hortensia’s leveren van september tot juni. Op deze manier kan de Europese markt het hele jaar van hortensiabloemen worden voorzien.”De hortensia's bij Flora Delight worden geteeld in een kas van 18 ha op een hoogte van 2300 meter.

Exportmarkten
Niet alleen de Europese markt profiteert echter van de bijna jaarronde productie van Flora Delight. Zo’n 50% van hun volume gaat naar de Nederlandse veiling en ongeveer 50% naar de directe markt. "Deze exportmarkten omvatten China, Zuid-Afrika, Congo, Libanon, Libië, Irak en Rusland," zegt Ederveen. En ze zien op beide markten, zowel op de veiling als op de directe markt, dat de vraag toeneemt. "Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod," zegt hij.

Toekomstplannen
Flora Delight heeft heel wat toekomstplannen. Ten eerste staan ze te popelen om nieuwe kleuren aan het assortiment toe te voegen. "Als we naar de wensen van onze klanten kijken, willen we 10-12 kleuren aan kunnen bieden." Daarnaast willen ze komend jaar met twee hectare uitbreiden, van 18 ha tot 20 ha, en daarna zelfs nog meer. Tot slot willen ze het aantal hortensia's uit hun eigen veredelingsprogramma vergroten en werken aan zogenaamde onfeilbare rassen. "We willen hortensia’s ontwikkelen met een grotere weerstand, die gemakkelijker zijn in- en uit te pakken en zo," besluit Ederveen.

Voor meer informatie:
Flora Delight
Frans Ederveen
Email: frans@floradelight.nl
www.floradelight.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.