Luke Broersen, Roselily;

Stuifmeelloze lelie Roselily maakt naam

Tholen - Er wordt veel gepraat over keten brede samenwerking, het verbinden van de schakels, van zaadje tot consument, etc. – maar vaak blijft het bij brainstorming. Een mooi voorbeeld van een duidelijk omschreven verband waarin dit wel lijkt te lukken is Roselily, een leliecollectief waarin een onderscheidend product, afkomstig en ontwikkeld door een veredelaar en via een vaste club kwekers en twee exporteurs, zijn weg vindt naar alle uithoeken van de wereld.
 

Luke Broersen, vorige week op de Cultivate '16

Luke Broersen van Zabo Plant, een van de twee exporteurs van de Roselily, vertelt. “Het bijzondere aan de Roselily is dat deze geen stuifmeel bevat. Ook bijzonder is dat de Roselily van De Loof Lily, ‘onze’ veredelaar uit Zeeland, een van de weinigen is die echt en gegarandeerd stuifmeelvrij zijn. Wat mij daarnaast ook steeds meer opvalt is de manier waarop de naam Roselily een eigen leven is gaan leiden. Een dubbele lelie heet bij de consument gewoon dubbele lelie. Maar de Roselily, die immers ook een dubbele lelie is, herkent hij als Roselily.”
 
Voordelen
Geen stuifmeel heeft voor de consument natuurlijk voordelen. Zo blijft het niet aan je kleren zitten en stoft het spul niet door het huis. Bovendien is het prettig voor de producent en de handel zelf. Daarnaast is uiteraard ook de vorm opvallend: “Op de beurs vorige week in Ohio hadden we iemand in de stand die zei : ‘that looks like a rose’. Hierom was het makkelijk uit te leggen waarom wij deze lijn Roselily noemen. Ook is deze dubbele vorm echt een eyecatcher, er komt altijd navraag over en er worden veel foto’s van gemaakt.”


Vlnr: de Vanessa, de Aisha en de Samantha

Nieuwe rassen
Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe rassen. “Er zitten een paar mooie nieuwkomers in de pijplijn. Eerst hadden we alleen lichtroze, maar nu zitten we ook met donkerdere schakeringen en nieuwe kleuren in de testfase. Of bijvoorbeeld een met een groen hart, of met meer franjes. De meeste hiervan bevinden zich nog in de testfase, maar ik kan er vast een paar verklappen. Zo zijn de Vanessa, de Samantha en de Aisha door de tests gekomen en zullen deze binnenkort de markt opkomen. Zoals te zien op de foto’s zijn de bloemen allemaal ‘upfacing’ (opstaand) en extra compact. Bovendien zijn de bloemen groter.”

Voor meer informatie:
Zabo Plant
Luke Broersen
Korte Belkmerweg 1-A
1756 CB 't Zand
T: +31 (0) 224-592859
E: luke@zaboplant.nl
www.zaboplant.nlRoselily
www.roselily.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.