Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
symposium 'Van idee naar praktijk'

Nieuwe concepten bedenken vanuit maarschappelijke opgaven

Op 22 juni staken ruim 100 afgevaardigden van maatschappelijke organisaties, overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven de koppen bij elkaar om nieuwe oplossingen voor maatschappelijke opgaven te bedenken. Ze deden dit tijdens het congres "Van idee naar praktijk – cross-sectorale vernieuwingen in Agro & Natuur".

Vernieuwing op grensvlakken van sectoren
Professor Dr. Marko Hekkert van Universiteit Utrecht trapte af met een lezing over hoe innovaties tot stand komen. ‘Op de grensvlakken van sectoren vindt vaak de grootste vernieuwing plaats’, vertelde hij. ‘Het overheidsbeleid is nu niet gericht op het oplossen van maatschappelijke opgaven. We moeten radicaal nieuwe paden inslaan.’ Zie ook zijn presentatie. Daarna werden twee ondernemers en een huisarts geïnterviewd over vernieuwende projecten waaraan ze meewerken: Koeientuin, Tijdelijke Natuur en Diabetes2 Omkeerbaar.



Nieuwe concepten als antwoord op maatschappelijke opgaven
Doel van het congres was om met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren nieuwe cross sectorale concepten te genereren. In de ochtend vonden inspiratiesessies plaats waarbij deelnemers over de grenzen van sectoren heen inspiratie konden opdoen. In de middag gingen deelnemers tijdens verdiepingssessies aan de slag met het uitwerken van nieuwe concepten rondom zeven thema’s: leegstand op het platteland, verstedelijking, burgers en bedrijven voor biodiversiteit, circulaire economie, gezonde dierhouderij en voeding en gezondheid. De deelnemers deden dit door het invullen van het ‘Van idee naar praktijk’ model; een innovatiemodel dat begint vanuit de maatschappelijke opgave en vervolgens de stappen ‘waarom hardnekkig’, ‘nieuw perspectief’ en ‘concept/idee’ doorloopt.

Klik hier voor meer informatie & een sfeerimpressie van de middag
Publicatiedatum: