Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teelttips Koppert Biological Systems

Nieuwe strategieën tegen Japanese flowerthrips in hortensia

Thrips setosus of ‘Japanese flowerthrips’ is een voor Nederland relatief nieuwe tripssoort. In Hortensia zien we deze soort al een paar jaar, maar we zijn er achter gekomen dat de soort zeer polyfaag is, dat wil zeggen dat ze op meerdere gewassen kunnen voorkomen. We komen de trips nu ook tegen in andere gewassen. Wees ook goed bewust dat de trips door deze polyfage eigenschap prima kan achterblijven op onkruiden.

Strategie
Koppert zet zich in om nieuwe strategieën te ontwikkelen tegen deze plaag. Veel roofmijtsoorten zijn geprobeerd en van deze roofmijten biedt Limonica de beste mogelijkheden. Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden met Chrysopa en Orius en ook daar zit perspectief in.

Het moment van inzet is zeer belangrijk, omdat Thrips setosus vaak vanuit een diapauze tot ontwikkeling komt. Dat is zeker het geval bij koude teelten. Dat betekent dat er in één keer een stadium van de trips zich ontwikkeld en dat kan nog meevallen, maar wanneer ze een volgende ontwikkelingscyclus hebben volbracht, dan kan ineens een ware tripexplosie ontstaan in de kas.

Mannetjes
Van deze trips wordt door iedereen gezegd dat ze enorm veel op Echinothrips lijken. Dat klopt, maar dat geldt niet voor de mannetjes. We hebben ook gezien dat we de mannetjes vangen met Horiver vangkaarten. Dit is essentieel om vroegtijdig in te grijpen, want wanneer er één of twee volgende cycli voorbij zijn, dan is het te laat en in zo’n geval komen er honderden mannetjes tegelijk op de Horiver vangkaarten, maar dus ook enorme aantallen vrouwtjes, mannetjes en larven in het gewas.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Erik van Santen
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
M: 06 51410043
www.koppert.com


Publicatiedatum: