Voortgang project drijvend zonnepark Lingewaard

Vanwege fiscaal juridische redenen was het niet mogelijk om het Drijvend Zonnepark Lingewaard aan te sluiten op de infrastructuur van Bergerden. Hierdoor moet er een (kostbare) aansluiting komen op het openbare net van Liander. Met de gemeente, provincie, Liander en Bergerden zijn er mogelijkheden onderzocht voor een aanvullende subsidie om de hoge aansluitkosten te verlagen. Om tot een sluitende business case te komen heeft de provincie ingestemd om de toegezegde investeringssubsidie te combineren met een door het Rijk te verstrekken exploitatiesubsidie, de SDE+ subsidie. Er wordt nu wel uitgegaan van de realisatie van de maximale omvang van 6000 zonnepanelen, dit om de hoge aansluitkosten over meerdere zonnepanelen te verdelen.

De einddatum van het project, om in aanmerking te komen voor de provinciale investeringssubsidie, liep af op 1 april 2016. Met de provincie is overeengekomen om deze datum eenmalig te verplaatsen naar 31 december 2016. Dit houdt in dat het project dit jaar gerealiseerd moet worden om gebruik te kunnen maken van de toegekende provinciale subsidie.

Aan Greencrowd is de opdracht gegeven om een SDE+ subsidie aan te vragen, met looptijd van 15 jaar. Indien deze subsidie wordt verleend, kunnen we overgaan tot de aanbesteding van het project en nog dit jaar tot realisatie. Op 31 maart 2016 heeft de gemeente de Omgevingsvergunning voor het Drijvend Zonnepark Lingewaard verleend. Deze is samen met de aanvraag van de SDE+ subsidie verstuurd.

Nu er een SDE+ subsidie is aangevraagd vervalt de noodzaak om de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting toe te passen. Het Drijvend Zonnepark is niet langer een "postcoderoos-project" maar SDE+ project geworden. Door klant te worden bij het energiebedrijf kunnen inwoners van Lingewaard toch gebruik maken van de geproduceerde zonnestroom. Met het energiebedrijf zullen collectieve afspraken gemaakt worden, zodat er financiële voordelen zijn voor de afnemers.

Bron: Greenport Arnhem Nijmegen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.