Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrating verdringt groen in tuinen

70% Van alle Nederlanders heeft een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon. Het onderzoek 'Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden. Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Groen versus grijs
Ongeveer 17% van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn. Hoe groter de tuinen, des te meer wordt er geplant. Jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Deze vrijetijdsbesteding gaat niet ten kosten van sport en andere vormen van bewegen, zoals wandelen en fietsen. De lifestyle van tuiniers is in het algemeen een gezonde: ze besteden veel tijd buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter de beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

Tuinaanleg is ‘besmettelijk’
Bij de tuininrichting spelen commercie en media een belangrijke rol. De grootste spelers, tuincentra en bouwmarkten bieden kant-en-klaar objecten zoals sierbestrating, decoraties en bloeiende planten, waarmee de koper direct resultaat ziet in zijn tuin. Veel bekeken tuinprogramma’s zijn vooral gericht op totale make-overs. Maar groene tuinen van mensen met groene vingers kunnen alleen groeien doordat kennis en vaardigheden worden overgedragen. Ervaringen in het ouderlijk huis zijn hierbij belangrijk, maar ook natuureducatie. Voor zowel groene als bestrate voortuinen geldt: mensen zijn geneigd om te kijken naar de tuinen van hun buurtgenoten en dit mee te nemen in hun eigen tuinaanleg.Tuinaanleg is in die zin ‘besmettelijk.

bron: SCP
Publicatiedatum: