Eindrapport: Overzicht van stimulatie technieken geothermische putten

In opdracht van de Kennisagenda Aardwarmte heeft IF Technology een uitgebreid kennisdocument geschreven over het stimuleren van diepe geothermieputten.

Centraal staan technieken die gebruikt kunnen worden in typisch Nederlandse reservoirs met sedimentaire afzettingen (zand- en kalkafzettingen). De basis van het rapport bestaat uit de beschrijving van de meest gebruikte technieken en richtlijnen uit de olie- en gasindustrie: zuurbehandeling en hydraulic fracturing.


foto: Kas als Energiebron

Het kennisdocument maakt het mogelijk om af te wegen of en op welke wijze putprestaties te verbeteren zijn, om een voorontwerp op te stellen voor de geselecteerde stimulatietechniek en om de bijbehorende aanbiedingen en werkplannen op hoofdlijnen te beoordelen.

De Kennisagenda hoopt met dit kennisdocument operators, adviesbureaus en aannemers in de Nederlandse geothermische industrie een inhoudelijke technische stap verder te brengen in hun afwegingen en werkwijzen om putprestaties te verbeteren.

Dit project is tot stand gekomen in het kader van de Kennisagenda Aardwarmte van het ministerie van Economische Zaken, LTO Glaskracht Nederland en het programma Kas als Energiebron.

Het eindrapport van het project is hier beschikbaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.