Botanische tuinen in Europa

Door heel Europa zijn de meest prachtige botanische tuinen te vinden. Een botanische tuinentour is dus eigenlijk een must do voor een beetje plantenliefhebber. Gaat het je ‘alleen’ om het zien van de planten van heel de wereld, dan moet je naar Berlijn. Hier is de botanische tuin ingericht als een wereldkaart. Met ongeveer iedere stap kom je in een ander land terecht en ontdek je weer wat nieuws. Je geniet van de schoonheid die in feite in de natuur nagenoeg verdwenen is.Botanische schatten van Europa
Omdat in de botanische tuin in Berlijn de wereld is nagebouwd, ben je hier dus eigenlijk in een keer klaar als het om het genieten van alle verschillende plantensoorten gaat. Toch vind je in de rest van Europa ook waanzinnige tuinen die een plantenliefhebber op z’n bucket list moet hebben staan. En ja, als je dan toch naar bijvoorbeeld Italië gaat, plak er dan gelijk een planten-nageniet-vakantie aan vast! Pak je koffer, verwissel je groene vingers voor groene ogen en reis mee langs de meest bijzondere plantentuinen van Europa.

1. Botanischer Garten Berlin / Berlin-Dahlem
Bovenaan op de lijst staat natuurlijk de Botanischer Garten Berlin. Trek een dag uit om te genieten in deze bijzondere tuin, waarbij je eigen tuin maar een postzegel lijkt. De bijzondere floraverzameling beslaat een oppervlakte van zo’n 43 hectare en behoort hiermee tot een van de grootste verzamelingen van de wereld. De tuin is opgericht in 1679 en er zijn enkele belangrijke botanici werkzaam geweest, waaronder Carl Willdenow en Adolf Engler. Deze laatste kwam op het briljante idee om de wereld na te bouwen. Inmiddels staan er zo’n 20.000 planten te trappelen om zich aan je te laten zien.

2. Royal Botanic Gardens, gevestigd in Kew, Londen
De designer van het London Eye heeft voor de Royal Botanic Gardens een loopbrug ontworpen waardoor je letterlijk boven alles uitstijgt. In deze bijzondere tuin heb je het aller- maar dan ook allermooiste tuinuitzicht. Daarnaast zijn er in de Royal Botanic Gardens vaak leuke exposities en bijzondere thema’s.

3. I Giardini di Castel Trauttmansdorff, Merano, Italië
In de botanische tuinen van kasteel Trauttmansdorff komen natuur en kunst samen. Ja, in Italië combineren ze schoonheid met nog meer schoonheid. Er zijn meer dan 80 tuinlandschappen met planten van over de hele wereld. In 2005 is de tuin uitgeroepen tot ‘mooiste tuin van Italië’ en de tuin is de ‘Internationale tuin van het jaar 2013’.

4. Eden Project, gevestigd in Cornwall in South West England
Je gaat naar West-Engeland voor indrukwekkende watervallen en bananen. Hier vind je namelijk het grootse regenwoud in de wereld. Ja, je leest het goed. Wel indoor natuurlijk. Daarnaast hebben ze onder andere een megagroot beeld gemaakt van afval. Nieuwsgierig? Hup, snel de zee over.

5. Hortus Botanicus Amsterdam
Je hoeft niet per se in het vliegtuig te stappen om te kunnen genieten. Onze eigen hoofdstad heeft een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Enkele kroonjuwelen van deze Hortus stammen uit de 17e en 18e eeuw, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom. Maak vooral je kinderen wijs dat hier halfjes gesneden grof volkoren aan groeien. Ook vind je hier de oudste cycaspalm ter wereld.

6. Jardin des plantes, Montpellier, Frankrijk
Bonjour bijzondere plantenwereld! Bezoek de eerste officiële botanische tuinen (1593) van Frankrijk: in Montpellier. Het is een ‘monument historique’ op een originele, bijzondere plek in het centrum. De universitaire tuin is een van de eerste die de verschillende leefmilieus van de planten creëerde. Zo vind je er zon, schaduw, zand, rots én exotische planten. Deze best-kept-secret-tuin is niet heel bekend, maar zeker de moeite waard om te bezoeken!

Bron: Mooi wat planten doen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.