Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoek naar emissievermindering bij potorchidee van start

Deze week is het nieuwe onderzoek naar vermindering emissie bij potorchidee gestart. Sinds januari 2013 zijn emissienormen van kracht voor de lozing van kg N/ha/jaar en is het gewenst de emissie in de teelt van potorchideeën te verminderen. Het onderzoeksplan is gericht op mogelijkheden voor verlaging van de emissie van meststoffen met behulp van een nieuwe generatie gecontroleerd vrijkomende meststoffen (Osmocote), speciaal ontwikkeld voor de teelt van Phalaenopsis.



In het onderzoek worden drie behandelingen uitgevoerd:
  • Bij de eerste behandeling wordt een deel van de meststoffen toegediend als gecontroleerd vrijkomende meststoffen bij de start van de teelt en het andere deel van de meststoffen wordt meegegeven met de watergift. Het drainwater wordt opgevangen en hergebruikt. Doel is om na te gaan of met gecontroleerd vrijkomende meststoffen de emissie van meststoffen verder naar beneden kan, als drainwater gerecirculeerd wordt.
  • Bij de tweede behandeling worden alle meststoffen toegediend als gecontroleerd vrijkomende meststoffen bij de start van de teelt en wordt tijdens de teelt alleen schoon water mee gegeven. Er wordt geen drainwater hergebruikt. Doel is om na te gaan hoever de emissie van meststoffen hiermee verminderd kan worden voor bedrijven die nog niet kunnen recirculeren. Al het water wat naast of tussen de potten door de gaasbodem valt, zal dan als schoon water naar het milieu gaan en oriënterende proeven in de praktijk laten zien, dat ook de uitspoeling van meststoffen onderuit de pot minder wordt.
  • De derde behandeling is de controlebehandeling zonder gecontroleerd vrijkomende meststoffen met hergebruik van drainwater.
De drie behandelingen worden uitgevoerd bij de cultivars Salinas en Springtime in twee herhalingen. Er wordt geteeld op gaasbodems en via de bovenkant wordt water gegeven. Tijdens het onderzoek wordt de samenstelling van het drainwater gemonitord, indien nodig de samenstelling van de voeding bijgestuurd, het effect op de gewasgroei gemeten en het effect op de hoeveelheid spui en emissie berekend. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Gewascoöperatie potorchidee, ICL Specialty Fertilizers (Osmocote), Stichting Programmafonds Glastuinbouw en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.


Publicatiedatum: