Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetswijziging WWZ postitief voor de bloemensector?

Minister Asscher heeft op 21 april 2016 een aantal wijzigingen aangekondigd van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Eén van die wijzigingen betreft de mogelijkheid om bij cao af te wijken van de huidige ketenregeling bij seizoensgebonden werkzaamheden. Positief voor de bloemensector?

Voor en na de WWZ
Per 1 juli 2015 is de WWZ in werking getreden. Met de invoering van de WWZ is ook de ketenregeling op de schop gegaan. Voor 1 juli 2015 konden werkgevers en werknemers namelijk in een periode van 36 maanden maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met elkaar overeenkomen, zonder dat er een vast contract ontstond. Deze keten kon worden doorbroken in het geval gedurende drie maanden geen arbeidsovereenkomst tussen partijen bestond. De regel dat maar drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten gesloten mochten worden, voordat een vast contract ontstaat, is ook na 1 juli 2015 nog steeds het geval. De maximale contractduur en de doorbrekingstermijn wél veranderd. De maximale contractduur is verkort naar 24 maanden, terwijl de doorbrekingstermijn juist is verlengd naar 6 maanden.

Averechts effect
De wetgever heeft met de WWZ vooral als doel gehad, er voor te zorgen dat mensen sneller een vaste baan krijgen. Ondanks de ongetwijfeld welgemeende goede bedoelingen van minister Asscher, lijkt de gewijzigde ketenregeling echter een averechts effect te hebben. Dit geldt vooral bij seizoensgebonden werkzaamheden. Wanneer voorheen (dus voor 1 juli 2015) het werk langer dan 3 maanden stil lag, konden werknemers na deze 3 maanden weer aan de slag zonder dat de kans bestond dat automatisch een vast contract werd ontstond. De keten van eerdere arbeidsovereenkomsten was immers doorbroken. Nu is de doorbrekingsperiode van de keten zoals gezegd 6 maanden, terwijl seizoensgebonden werkzaamheden vaak niet langer stil liggen dan 6 maanden. Seizoenswerknemers zullen dus (sneller) op een gegeven moment automatisch een vast contract krijgen, omdat de keten niet langer wordt doorbroken. Dit betekent dat werkgevers (omdat er een vast contract is ontstaan) het loon moeten doorbetalen, ook tijdens de periode dat het werk stil ligt, tenzij het dienstverband rechtsgeldig is opgezegd (veelal met toestemming UWV). Werkgevers vinden dit ongewenst met als gevolg dat seizoenswerknemers niet meer opnieuw worden ingehuurd en hun baan verliezen.

Wetswijziging positief voor bloemensector?
Om eerdergenoemd ongewenst effect weg te nemen, is de WWZ gewijzigd, zodat cao partijen de doorbrekingsperiode van 6 maanden kunnen terugbrengen naar ten hoogste 3 maanden. Dit is alleen mogelijk voor functies waarin de werkzaamheden als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en gedurende maximaal 9 maanden per jaar kunnen worden verricht. Volgens het kabinet moeten sociale partners de ruimte krijgen om zelf te kunnen beoordelen welke functies hiervoor in aanmerking komen. De sociale partners zijn dus aan zet. Inmiddels is in de cao Open Teelten voor het eerst overeenstemming bereikt over een afwijking van de ketenregeling bij seizoensgebonden werkzaamheden. Wie valt onder de cao Open Teelten heeft reeds de mogelijkheid om af te wijken van de ketenregeling. Het is wachten op de cao’s die volgen. De mogelijkheid tot afwijking biedt in ieder geval ook mogelijkheden voor de bloemensector.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corina Roks van BDO via 070-3380808 of [email protected]

Publicatiedatum: