NVWA versoepelt maatregelen bij PSTVd in sierteeltmateriaal

De NVWA zal niet langer maatregelen opleggen bij vondsten van potato spindle tuber viroid, PSTVd, in plantmateriaal van sierteelt bestemd voor de eindconsument. Aanleiding vormt het besluit van de Europese Commissie in 2015 waarbij de tijdelijke noodmaatregelen voor de sierteeltplanten Solanum jasminoides en Brugmansia zijn ingetrokken, zonder dat volledige uitroeiing van PSTVd in EU was bereikt. Het intrekken van de EU-maatregelen is gebaseerd op een recente EFSA-opinie. De kans op verspreiding van sierteelt- naar kasgewassen zoals tomaat en paprika is groter dan naar aardappel en er zijn ook aanwijzingen dat dit ook meerdere malen is voorgekomen in Europa, maar via hygiënische maatregelen kan de kans daarop sterk worden gereduceerd.

Aangepaste maatregelen
De maatregelen van de NVWA bij een vondst van PSTVd zijn als volgt aangepast:
  • Een volledige uitroeiingsaanpak voor aardappel, paprika en tomaat. Dit betekent het toetsen, het traceren en vernietigen van het besmette materiaal.
  • Voor sierteelt geldt alleen een uitroeiingsmaatregel voor plantmateriaal, als dit bestemd is voor andere productiebedrijven of handel van uitgangs-of vermeerderingsmateriaal (bijvoorbeeld moederplanten of stekken).
Advies voor kasteelt van paprika en tomaat
Conform eerdere hygiënische adviezen wordt geadviseerd om géén sierteeltmateriaal op te slaan of te telen in dezelfde kasruimte en bij teelt op hetzelfde bedrijf te zorgen voor volledige scheiding van teelt, gereedschap, bewatering en bemensing. Personeel en bezoekers moeten voor betreding van de kas hygiënische maatregelen nemen om introductie van PSTVd via handen, kleding en dergelijk te voorkomen.

Bron: NVWA

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.