‘Verwerkende industrie heeft te weinig kennis van plantenstoffen’

Experts zien goede kansen voor de Nederlandse tuin- en akkerbouw om toegevoegde waarde te creëren uit plantinhoudsstoffen. Toch laten specifieke toepassingen op zich wachten. Volgens Jolanda Heistek, programmamanager Greenport Westland-Oostland, heeft de verwerkende industrie te weinig kennis over wat plantinhoudsstoffen kunnen betekenen.

De tuin- en akkerbouwsector moet dus zelf investeren in het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve moleculen en daarmee waarde creëren, concludeert Leon Mur, directeur Kenniscentrum Plantenstoffen. Maar ook de presentatie daarvan aan bedrijven is van belang. Dat gebeurt onder meer in de Biobased Innovation Garden Rusthoeve in Zeeland, waar wordt geëxperimenteerd met akkerbouwgewassen uit de Biobased Delta. Ook Wageningen UR Glastuinbouw treedt op als ideeënloket, met het programma Kas als Apotheek. Volgens WUR-onderzoeker Eric Poot liggen de kansen momenteel in het bedienen van nichemarkten met nieuwe hoogwaardige toepassingen voor plantinhoudsstoffen.Heistek is het daar mee eens. ‘Momenteel zitten we nog in een transitiefase. Het maken van keuzes en doorbraken laten zien is nu heel belangrijk. Binnen het programma Biobased van Greenport Westland-Oostland hebben we, samen met onder meer Greenport Aalsmeer en Kenniscentrum Plantenstoffen, gekozen voor een zevental business cases die we naar de markt gaan brengen.’ Een van die projecten is Nedervanille. Dat zit nu op een kantelpunt.

Lees het volledige artikel in Agro & Chemie: ‘Hoogwaardige toepassingen voor plantinhoudsstoffen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.