Peter van de Pol, Plant Research Overberg:

Kenia: Stokman Rozen verhoogt PRO onderstamproductie

Stokman Rozen zal haar Plant Research Overberg (PRO) onderstamproductie in Kenia verhogen. "Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod, dus hebben we meer ruimte nodig", zegt Peter van de Pol, directeur van het bedrijf en veredelaar van deze nieuwe roosonderstammen. Om deze reden werd er onlangs een nieuwe kas van 0,5 ha toegevoegd en zijn ze van plan om dit areaal snel te verdubbelen.


Peter van de Pol op de IFTEX in Nairobi.

Nieuwe kas
De PRO onderstammen werden officieel begin 2016 in Europa en Afrika gelanceerd. De onderstammen voor Europa worden geproduceerd door Interrose (Kordes) in De Kwakel, Nederland, en voor Afrika door Stokman Rozen in Naivasha, Kenia. Twee weken geleden openden de laatsten een nieuwe kas van 0,5 ha die volledig zal worden gebruikt voor de productie van PRO onderstammen. De nieuwe kas wordt nu voorbereid op de eerste productie en de mogelijkheid om de kas uit te breiden is meegenomen bij het ontwerp. Het kan tot 1 ha worden uitgebreid. Van de Pol: "Momenteel is de vraag groter dan het aanbod en met deze nieuwe kas verwachten we aan de vraag voor het 2017 opkweekseizoen te kunnen voldoen."


Het team van Stokman Rozen samen met Alejandro Umana van Ball op de IFTEX in Nairobi, Kenia.

10% verhoging biomassa
Bij Stokman Rozen in Naivasha worden twee soorten PRO onderstammen geproduceerd; Protatu en Protano. Beide rassen verhogen de biomassa van de plant. Afhankelijk van de gekozen onderstam zal de plant ofwel meer, dikkere of langere stengels hebben. "Een stijging van 10% is heel goed mogelijk, maar we hebben vaak veel hogere aantallen gezien, zelfs met bekende grote producenten als Avalanche of Red Naomi,” volgens Van de Pol. "En rassen die problemen veroorzaken, zoals dunne stengels, lage productie etc. kunnen weer interessant worden," voegt hij eraan toe.


Momenteel worden de PRO onderstammen in de kas van Stokman Rozen gekweekt.

Stijgende vraag
Volgens van der Pol ligt de PRO onderstam goed in de markt: "Wij zijn een van de weinigen op het gebied van onderstammen en we krijgen steeds meer grip op de markt, niet alleen hier in Afrika maar ook in Europa. De vraag stijgt. Dus zijn we over het algemeen heel tevreden."

Toekomstplannen
Naast de uitbreiding van de productie van de PRO onderstammen is Van de Pol ook van plan ze in andere landen te lanceren. "De PRO onderstammen zullen snel ook beschikbaar zijn in Noord- en Zuid-Amerika en Japan."

Voor meer informatie
Plant Research Overberg b.v.
Peter van de Pol
Email: pjc@pro-overberg.nl
www.pro-overberg.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.