Opti-Flor

Interview Raymond van der Knaap over CO2 in Phalaenopsis

Phalaenopsis kweker Raymond van der Knaap (Opti-Flor) is als begeleider intensief betrokken bij het onderzoek naar CO2 bij Phalaenopsis. TTO (Tuinbouw Techniek Ontwikkeling), een club tuinbouwondernemers die gezamenlijk innovatieve projecten in de sector ondersteunt, vroeg hem erover uit:

Hoe is dit onderzoeksproject tot stand gekomen?

“Vooral vanuit de praktijk. Daar lag een belangrijke vraag waar nog geen antwoord op was gegeven, namelijk: Hoe neemt Phalaenopsis CO2 op? Als kweker wil je vooral een duurzaamheidslag maken. Door bijvoorbeeld op aardwarmte en restwarmte over te schakelen. Maar CO2 heb je nodig voor de teelt en deze moet je dan ook inkopen en dan maak je kosten. Dus wil je weten hoe nodig die CO2 inkoop dan is voor de plant en hoeveel je moet inkopen."


foto: Instagram

Diverse partijen vervullen verschillende rollen binnen dit project. Hoe zie je jouw rol? De rol van TTO? En de rol van Inno-Agro?
“Mijn rol is het bedenken en opstellen van de specificaties van het onderzoek. Op welke vragen wil je antwoord hebben, zoals wanneer doseren en hoe hoog? Dus hoe kun je je CO2 inkoop uiteindelijk zo efficient mogelijk maken. De Demokwekerij faciliterend in ruimte en stelt personen beschikbaar om het onderzoek uit te voeren. TTO heeft deze proefkassen bedacht en is opdrachtgever van het onderzoek. Inno-Agro brengt al deze partijen bij elkaar en regelt de financiën."

Waarom is dit onderzoek van belang?

"Er zijn steeds meer initiatieven met aardwarmte. Het CO2 verhaal is hier mede bepalend voor het succes. Zonder CO2 is verduurzamen gewoon niet mogelijk. Enerzijds natuurlijk om zo efficient mogelijk CO in te kopen voor je teelt. Er wordt nog weinig onderzoek binnen Phalaenopsis gedaan, terwijl dit gewas juist enorm gegroeid is de afgelopen jaren."

Overlappen of vullen TTO en LTO Glaskracht elkaar juist aan?
"Ze vullen elkaar aan. LTO Glaskracht is een grote organisatie en TTO is kleiner en persoonlijker. Persoonlijk ben ik zelf wat meer betrokken bij TTO en biedt deze haar leden meer netwerkmogelijkheden en excursies."

Krijgt dit onderzoek een vervolg?

"Het uiteindelijke advies van dit onderzoek leidt natuurlijk tot een volgend onderzoek. Meer onderzoeken zijn ook nodig om nog meer informatie over Phalaenopsis en haar teelt te krijgen.

Dit onderzoek geeft straks in principe antwoord op de vragen:

Continue doseren of alleen ’s nachts doseren? Hoog of laag doseren?

Vervolgonderzoek zou dan kunnen zijn: Maar hoelang duurt die dag en nacht? En hoeveel dosering dan precies overdag? Voorwaarde voor een nieuw onderzoek zijn natuurlijk wel de financiële mogelijkheden om weer een onderzoek te starten."

Moeten meer potplantenkwekers zich aansluiten bij dit onderzoek en dus lid worden bij TTO?
“Jazeker. We moeten kennis blijven stimuleren en die hoofdrol vasthouden binnen Nederland. Hoe meer leden, hoe meer onderzoeksbelang, dus zeker lid worden van TTO."

bron: TTO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.