Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trips setosus zorgt voor overlast bij hortensia kwekers

In korte tijd is Trips setosus een groot probleem geworden in de teelt van snij- en pothortensia en andere gewassen. Op een groot deel van de bedrijven met hortensia is sprake van behoorlijke overlast. Trips setosus brengt de geïntegreerde teelt van hortensia's in gevaar.

De vrouwtjes van Trips setosus worden makkelijk verward met Echinothrips americanus. Slechts in de antennedelen van het plaaginsect zijn met een binoculair verschillen te zien. In het gedrag zijn grotere verschillen te zien: Trips setosus is veel beweeglijker dan Echinothrips en brengt meer schade toe aan de bloemen en het blad. De zuigschade is herkenbaar aan zilveren strepen met kleine, donkere stippen. De schade leidt tot lagere producties en verlies van kwaliteit.

Een reeks van maatregelen
Koppert-consultant Alex van der Heiden adviseert telers die hun hortensia's geïntegreerd telen een reeks van maatregelen:
1. Een overkill aan natuurlijke vijanden - De voorlopige strategie van Koppert is het gebruik van een overkill aan natuurlijke vijanden.
2. Mogelijke preventie - Waarschijnlijk komt Trips setosus via jong plantmateriaal de productiebedrijven binnen. Het schoon starten van een nieuwe teelt door middel van een chemische bespuiting is dan ook een mogelijke preventie. Dit zou bij voorkeur al bij de plantleverancier moeten gebeuren.
3. Strenge ingangscontrole - Teeltbedrijven moeten altijd een strenge ingangscontrole op de jonge planten toepassen en zonodig preventief chemisch spuiten. Om resistentie te voorkomen is een juist gebruik van beschikbare middelen belangrijk.
4. Goede bedrijfshygiëne - Omdat Trips setosus ook op onkruiden kan leven, is een goede bedrijfshygiëne (het verwijderen van onkruid) ook van belang.
5. Natuurlijke vijanden preventief - Ook natuurlijke vijanden van trips kunnen preventief worden ingezet. Geschikte bestrijders zijn de tripsroofmijten Amblyseius limonicus (Limonica) en afhankelijk van het gewas zijn ook Amblyseius swirskii (Swirski-Mite) en de roofwants Orius laevigatus (Thripor-L) inzetbaar.
6. Natuurlijke vijanden curatief - Als de populatie van Trips setosus toeneemt, kunnen telers curatief de gaasvlieg (diverse Chrysoperla soorten) en Orius laevigatus inzetten. Deze weten andere tripssoorten goed aan te pakken.
7. Horiver vangplaten - Met behulp van Horiver vangplaten kunnen de mannetjes worden weggevangen. Het gebruik van vangplaten levert ook een tijdig signaal op over de aanwezigheid van de plaag. Mogelijk kan de druk van Thrips setosus verlaagd worden met de inzet van grote aantallen Horiver vangplaten.
Vraag altijd om begeleiding

Hoewel nog geen eenduidige bestrijdingsstrategie is ontwikkeld, raadt Van der Heiden telers aan bij eventuele problemen altijd een beroep te doen op hun consultant van Koppert of één van de distributeurs. "Dat kan als het gaat om de vraag of een bedrijf mogelijk besmet is. Maar ook kunnen de consultants meedenken en adviseren over de bestrijding van Trips setosus. De consultants komen op veel bedrijven en kunnen informatie en ervaringen van andere telers meenemen in hun adviezen. Bovendien doet Koppert veel onderzoek naar de biologische aanpak van Trips setosus. Ook daar komt nieuwe kennis uit voort. Maak er gebruik van."


Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Erik van Santen
M: 06 51410043
www.koppert.com
Publicatiedatum: