3% meer omzet dan vorig jaar

Exportcijfers bloemen en planten weer gestegen

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben de voorsprong op vorig jaar vergroot en realiseerden tot en met mei een exportwaarde van € 2,8 miljard. Dat is na de impuls met ruim 7% in mei een stijging van afgerond 3%. Zowel snijbloemen als pot- en tuinplanten staan op een plus, zo maakt de VGB bekend. De resultaten verschillen per land en de fluctuaties zijn in sommige marktsegmenten groot. De exporterende groothandel handhaaft het gematigde optimisme voor de totale wereldmarkt waarop Nederland actief is.

Net als in april steeg in mei vooral de exportwaarde van pot- en tuinplanten, dit keer met 12% tot € 263 miljoen. Tot en met mei ligt de toename op 5%, in waarde een totaal van nipt 1 miljard euro. De snijbloemenexport klom in mei met 5% tot € 387 miljoen, om in totaal uit te komen op iets meer dan € 1,7 miljard. Daarmee ligt de voorsprong na de eerste vijf maanden op 1,5%.
 
Maandrecord
Met een totale omzetwaarde van € 650 miljoen in de afgelopen meimaand vestigden Nederlandse exporteurs een record. Het vorige werd in 2012 gerealiseerd met een omzet van € 637 miljoen bij een stijging van toen 19%. In zeven van de top-10 exportbestemmingen is dit jaar stijging gerealiseerd, Engeland is stabiel en in twee landen moest worden ingeleverd. De Oostenrijkse markt kromp in de afgelopen maanden 3% en de structurele daling van meer dan 30% op Rusland zette door.
De VGB baseert de export top-10 op de door aangesloten handelaren bij Floridata ingezonden exportresultaten. Deze handelaren kunnen met gespecificeerde gegevens van Floridata hun positie bepalen en gebruiken bij de vaststelling en uitvoering van hun beleid. De leden van de VGB kunnen inzicht in de marktontwikkelingen vergroten dankzij de combinatie van de gegevens van Floridata, CBS en Comtrade.
 
Krimpmarkten
Na de daling van de exportwaarde op Oostenrijk met 13% vorig jaar leek deze tiende markt voor Nederlandse exporteurs dit jaar te herstellen. In mei was er evenwel een terugval, vooral bij de planten, waardoor er tot en met mei een achterstand is van 3% tot € 64 miljoen. Oostenrijk is desondanks Rusland voorbij gestreefd in de top-10 en staat op de negende plaats. Lijnrijder Albert Noort van Gebr. Noort heeft het idee dat de bloemenafzet via bloemisten in Oostenrijk constant is. Datzelfde beeld heeft Pieter van der Bijl van Barendsen. ”De concurrentie vanuit de retail neemt wel toe. We zien daar wat zich enkele jaren geleden in Duitsland aftekende, een toename van de bloemen via supermarkten”, signaleert Noort.

Voorlopig wordt geen stabilisatie of omslag naar herstel van de Russische markt verwacht. Na mei vorig jaar was Rusland nog de zesde bestemming voor bloemen en planten uit Nederland. Inmiddels is deze vroegere bloemen- en plantengrootmacht afgezakt naar de tiende plaats. Door de slechte economische omstandigheden en de gedaalde koers van de Russische roebel zijn de vooruitzichten slecht en wordt een verdere krimp van het marktaandeel voorzien.
 
Bovengemiddelde groei
Een bovengemiddelde groei realiseerden Nederlandse exporteurs tot en met mei in vijf van de top-10 landen. België (+11%) staat in dit rijtje bovenaan, gevolgd door Polen (+10%), Italië en Duitsland en Zweden (+5%). ”Het zwaartepunt van de groei in Polen ligt in het supermarktsegment”, meldt Kees van Rijn van Van Duijvenvoorde Flowers & Plants. Twintig jaar geleden startte hij in Polen als vestigingsleider. ”Na de val van de muur begon de groei hier en stond de markt nog in de kinderschoenen. En na de toetreding tot de EU in 2004 kreeg de marktontwikkeling een impuls en is er nog steeds groeiperspectief. Polen zijn bloemen minded”, blikt hij terug en vooruit. ”Het is nog geen markt voor topkwaliteit, prijs blijft belangrijk en de concurrentie vanuit andere landen neemt toe. Daarbij blijft Nederland wel het logistieke draaipunt voor de handel op Polen”, is zijn verwachting.

In weerwil van de verwachting van experts groeit ook de export op Duitsland, tot en met mei met 5% tot € 855 miljoen. ”Met name in Zuid-Duitsland is de markt zeer stabiel en zette de afzet na een goede Moederdag goed door”, aldus Erik Jaap Kroone van Nijsssen Jr. ”Van bepaalde gewassen valt door weersinvloeden de lokale Duitse productie tegen. Dat bevordert de vraag naar bloemen en planten uit Nederland want de consumptie blijft op peil.” Dat stelt Noort ook vast voor het segment, dat bloemen via de traditionele bloemist betrekt.
 
Engeland en Frankrijk wisselend
In Frankrijk wordt in alle segmenten, groothandel, retail en tuincentra een moeizame bloemen- en plantenafzet gesignaleerd, hoewel er tot en met mei een kleine plus is van bijna 2%. Per maand fluctueerde de exportomzet op Engeland dit jaar sterk: van een toename met 21% in februari tot een krimp van 10% in april. Na de plus van 6% in mei is de exportomzet vergelijkbaar met vorig jaar. ”En met de ongewisse uitslag van het referendum op 23 juni over een mogelijk uittreden uit de EU is het perspectief van de grootste groeimarkt in 2015 ook nog onzeker”, stelt de VGB vast. ”Dit bevestigt nogmaals het belang van de exportspreiding, die de Nederlandse groothandel op meer dan honderd landen realiseert.”

Maandelijks publiceert de VGB, de brancheorganisatie voor de binnenlandse, exporterende en importerende groothandel in bloemen en planten de top-10 exportbestemmingen. Haar leden vertegenwoordigen € 3,5 miljard van de jaaromzet in die bedrijfstak.

Foto: ijccr.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.