FNV wil 5 procent erbij voor 50.000 medewerkers Glastuinbouw
Henk Onstwedder, onderhandelaar FNV: “Dit is daarom een goed bod. Toch leg ik het neutraal aan onze leden voor. Er komt een aantal vereenvoudigingen ten opzichte van de vorige cao. Dat is niet verkeerd, maar we moeten wel onder ogen zien dat het hierbij ook gaat om een kostenbesparing voor werkgevers. De randen van de dag - de ochtend en avond - worden goedkoper, net als het weekend. Dat betekent voor de mensen dat zij minder onregelmatigheidstoeslag gaan ontvangen. De looncomponent, afspraken over uitzendkrachten en de reparatie van het derde WW-jaar zijn dingen waar ik hard voor gestreden heb en waar ik wel positief over ben.”
Het jaarurenmodel is duidelijker omschreven, evenals de afrekenmomenten. Daarnaast komt er een duidelijkere roostersystematiek.
Goede afspraken voor uitzendkrachten
Er liggen goede afspraken voor uitzendkrachten. Uitzendbureaus mogen geen reiskosten meer in rekening brengen bij uitzendkrachten die door het uitzendbureau op het werk worden gebracht. Ook moeten de uitzendbureaus de cao Glastuinbouw naleven in bedrijven waar geen vast personeel werkt.
Voor seizoenarbeiders die in de sector werken met contracten voor bepaalde tijd, is er een uitzondering op de ketenwetgeving. Ze kunnen zich niet beroepen op een vast dienstverband na twee jaar. Door de aard van het werk, seizoensgebonden arbeid, is er ook feitelijk geen werk voor een heel jaar. Deze werknemers krijgen contracten van 9 maanden met een verplichte onderbreking van drie maanden of meer.
Voor werknemers die meer dan 9 maar korter dan 12 maanden werken, wordt onderzocht of zij wel in dienst genomen kunnen worden. Daarover zijn ook gesprekken met de belastingdienst noodzakelijk.
Tenslotte is reparatie van het derde WW-jaar in het eindbod vastgelegd.
Als de achterban akkoord gaat, geldt de nieuwe cao voor ongeveer 25.000 vaste werknemers en eenzelfde aantal flexwerkers in de glastuinbouw. De cao gaat dan in vanaf 2 juli 2015 en heeft een looptijd van drie jaar.