Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 200 bedrijven werken met Project Brinkers

Collectieven vormen een handig instrument voor telers om gezamenlijk uit te zoeken hoe ze tijdig aan de zuiveringsplicht kunnen gaan voldoen, ook als de nu aangemelde collectieven voor waterzuivering niet de oplossing zouden worden. Project Brinkers, een samenwerking van Agrimaco, Delphy en DLV Glas & Energie, is betrokken bij tientallen collectieven voor waterzuivering, om telers te ondersteunen in dit proces. Meer dan 200 glastuinders, zowel glasgroentetelers, snijbloementelers als andere sierteelt­producenten, hebben zo toegang tot actuele kennis om hun lozingsvolumes te beheersen en goed onderbouwde keuzes te maken voor zuiveringsapparatuur en organisatievorm.

Onlangs hebben LLTB en Waterschap Peel en Maasvallei aan Project Brinkers de opdracht gegeven om fase 2 van het project “Samen Zuiver” uit te voeren. Daarin worden voor dertien collectieven scenario’s uitgewerkt, op basis waarvan de telers hun keuzes voor zuiveringsoplossingen zullen bepalen. Het gaat dan zowel om organisatievorm (collectief of individueel) als technieken van zuivering.

Afdeling Aalsmeer van LTO Glaskracht omvat vijf geregistreerde collectieven, en maakt nu gebruik van de QuickScan Waterzuivering van Project Brinkers. Daarnaast passen diverse andere collectieven, verspreid door heel Nederland, de QuickScan toe. De QuickScan Waterzuivering brengt voor kleine en grote groepen in beeld welke teelttechnische en watertechnische optimaliseringsmogelijkheden er zijn om lozingen te beperken en wat de huidige lozingsvolumes zijn. Er wordt dan een inschatting gemaakt van de kosten voor collectieve zuivering, die wordt vergeleken met een individuele aanpak.

Op basis van dezelfde data kunnen scenariostudies worden gedaan, waarin gekeken wordt welke combinaties van bedrijven bij praktische oplossingen passen. Bij een scenariostudie wordt bovendien informatie gegeven over verschillende zuiveringsmethoden die gecertificeerd zijn of in het proces van certificatie zitten. Deze informatie biedt een optimale basis voor telers om te beslissen wat voor hen de beste oplossing is: sluiten van de watercyclus, individueel zuiveren of in samenwerking met andere telers een oplossing implementeren. Vanuit de scenariostudie is het een kleine stap naar de business case, zoals die voor het einde van dit jaar door collectieven ingediend moet zijn wanneer men mogelijk in aanmerking wil komen voor uitstel van de zuiveringsplicht.
Publicatiedatum: