Tropische kasteelt mogelijk met nachtkoelingssysteem

In klimaten waar het niet altijd even warm is (bijvoorbeeld Nederland), zijn kassen een prima methode om allerlei gewassen te kunnen telen. In subtropische en tropische klimaten rondom de evenaar is het klimaat echter niet optimaal voor kasteelt. De hoge nachttemperaturen kunnen namelijk zorgen voor schade aan het gewas. Hierdoor kan moeizaam of niet jaarrond worden geteeld wat een cruciale voorwaarde is voor “local for local” produceren. KUBO heeft nu een oplossing voor dit probleem ontwikkeld: een nachtkoelingssysteem.

Uitdagingen
Er zijn een aantal regio’s waar een te hoge gemiddelde dag etmaal temperatuur is geconstateerd. De Oostkust en het zuiden van Amerika, Japan en Zuid Korea maar bijvoorbeeld ook de Oostkust van China. In deze regio’s kan overdag prima worden geteeld maar de nachten koelen niet ver genoeg af. Er ontstaat vervolgens een hoge nachttemperatuur met een hoge luchtvochtigheid en dit voor langere periodes.

Nachtkoelingssysteem
Hiervoor heeft KUBO een nachtkoelingssysteem ontwikkeld dat geïntegreerd kan worden in het bestaande Ultra-Clima systeem. Met dit systeem kan de nachttemperatuur terug worden gekoeld naar de gewenste waardes en het optimale klimaat garandeert voor het gewas. Hiermee is de plant ondanks de zware buitencondities in balans en blijft de productie en kwaliteit door een gezond gewas optimaal. Bijkomend voordeel is dat deze koelingsinstallatie ook gebruikt kan worden overdag.De uitvinding
De koeling vindt plaats middels koud water-lucht warmtewisselaars, die worden geïntegreerd in de luchtbehandelingskasten van het Ultra-Clima concept. Tijdens het koelingsproces fungeert de Ultra-Clima kas als een gesloten kas. Middels recirculatie van de kaslucht wordt, zodra de nacht in gaat, de lucht stapsgewijs gekoeld naar de gewenste eindtemperatuur. Goede isolatie van het Ultra-Clima dek- en gevelsysteem zorgen voor een minimale input van energie tijdens het koelingsproces.

Projectaanpak
Voor elk specifiek project onderzoekt KUBO voor de bouwlocatie de meerjarige historische klimaatdata. Op deze manier kunnen ze de juiste techniek bepalen voor ieder gewenste locatie. Hierop volgt een haalbaarheidsonderzoek waar de totale kosten en baten worden onderzocht en waaruit blijkt of de investering rendabel is.

Japan
KUBO realiseert op dit moment in Japan het eerste project met het Ultra-Clima nachtkoelingssysteem in Japan voor de teelt van rozen. Berekeningen hebben aangetoond dat de klant significant meer rozen met een betere kwaliteit lokaal kan telen en dit met een beter financieel resultaat. Het systeem is gemaakt voor de teelt van alle soorten kasgewassen: zowel groenten, fruit als sierteelt.

Voor meer informatie:
KUBO Group
Vlotlaan 710
2681 TX Monster

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.