"Jaap Vink: "Een scenario wat je nog niet eens in films ziet"

Straaljagerpiloot crasht in kas

Tholen - Het is nu al het meest bizarre verhaal van het jaar in de tuinbouwsector. In de kas van de familie Vink in Friesland is een straaljagerpiloot gecrasht. De straaljager kwam naast het bedrijf terecht. De piloot ligt in het ziekenhuis met snijwonden en een gebroken enkel, maar naar omstandigheden gaat het goed met hem.

De Zwitserse straaljager was vanwege de Luchtmachtdagen in de regio. Het toestel kwam in de lucht in botsing met een andere straaljager en kon niet meer verder vliegen. De piloot heeft zich vlak voor de crash met zijn schietstoel bevrijd. Hij kwam terecht in de kas van de familie Vink, een paprikakwekerij van elf hectare. De geschrokken teler Jaap Vink spreekt van een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen. "We waren net met een groep van 25 man aan het oogsten in die hoek, opeens hoorden we een harde ontploffing, dat was de straaljager die de piloot nog net in het water langs de kas heeft kunnen sturen. Het toestel boorde zich op 40 meter van de gevel in de vijver. Kort daarna werden we opgeschrikt door de piloot en de schietstoel die afzonderlijk door het kasdek kwamen zetten, niet ver van de oogsters vandaan."

Ondenkbaar filmscenario

Vink spreekt over een scenario wat je nog niet eens in films ziet. De paprikateler is blij dat de piloot tot het laatste moment nog de controle over het toestel heeft kunnen bewaren. "Hij heeft echt z'n best gedaan om in de vijver terecht te komen. Het was ook op slechts zestig meter van ons woonhuis, mijn dochter heeft de kist zien neerstorten en zag de grote vuurbal. De schrik zit er goed in. Het had weinig gescheeld of we hadden dit niet na kunnen vertellen."
Met de piloot gaat het naar omstandigheden goed. Hij is dwars door het glas heen gegaan. "Op dat moment was het scherm ook dicht vanwege de zon, ook daar is hij doorheen gegaan. Naast de verwondingen van het glas heeft hij bij z'n val een enkel gebroken."

Ondanks dat het werk weer hervat is op de kwekerij, zijn er op dit moment ook een fors aantal mensen van de politie en het leger aanwezig op de tuin. "De plekken zijn afgezet voor onderzoek en ik denk dat we op dit moment beter bewaakt worden dan de koning."

Niet de eerste keer

Hoewel het voorval in Friesland als een redelijk ondenkbaar scenario klinkt, is het niet de eerste keer dat een straaljagerpiloot in een kas valt. Op 13 september 1962 kwam de Britse straaljagerpiloot George Aird ook tijdens een demonstratie in de problemen. Ook zijn kist stortte neer op enkele tientallen meters van een Engelse kas in Hatfield.


Uit de archieven; de crash van George Aird in 1962

En de piloot? Ook die belandde in de kas, deze keer tussen de tomaten. Nadat hij herstelde van zijn verwondingen, waaronder twee gebroken benen, vloog de piloot alweer binnen zes maanden. Laten we hopen dat de Zwitserse piloot ook weer zo snel in de cockpit zit!


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.