13 t/m 16 juni

Staatssecretaris Van Dam bezoekt telers in Kenia

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken brengt van 13 tot en met 16 juni een bezoek aan Kenia en Tanzania. De reis staat voor een groot deel in het teken van het bevorderen van de voedselzekerheid en het verder versterken van de wederzijdse handelsbetrekkingen.

Van Dam bezoekt in Kenia en Tanzania diverse bedrijven in de aardappel- en bloemensector. Ook spreekt hij met ministers uit de beide Oost-Afrikaanse landen over nauwere samenwerking op het gebied van land- en tuinbouw, ontwikkeling van de zuivelsector, maatschappelijk verantwoord ondernemen, fair trade, bestrijden van wildlife crime en het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Kenia
Het programma in Kenia (13 tot en met 15 juni) omvat diverse bedrijfsbezoeken en overleggen met lokale en Nederlandse ondernemers. Ook staan er ontmoetingen gepland met minister Willy Bett (Landbouw) en minister Judi Wakhungu (Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen) en brengt Van Dam een bezoek aan een wildreservaat. De bedrijfsbezoeken gaan onder ander naar een groot aardappelproject van Agrico, groenteproducent Mara Farming en een aantal bedrijven in de bloemensector (Oserian, Florensis, Olij). Ook is Van Dam aanwezig bij de introductie van een betaalbare bodemscanner waarmee uiteindelijk duizenden kleinschalige Keniaanse boeren metingen kunnen doen en vervolgens direct een gericht bemestingsadvies krijgen. Dit is een gezamenlijk initiatief van SoilCares en de Rabobank Foundation.

Tanzania
Het bezoek aan Tanzania (16 juni) begint met een gesprek met minister Mwigulu Nchemba (Landbouw, Veeteelt en Visserij). Daarbij worden afspraken gemaakt over markttoegang voor Nederlandse pootaardappelen en het opzetten van een aardappelontwikkelingsprogramma. Ook zal Nederland toetreden tot de Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania (SAGCOT). Dit samenwerkingsverband is erop gericht de landbouw in Tanzania – en daarmee de oogsten en de lokale welvaart – naar een hoger plan te tillen. Later op de dag opent Van Dam een seminar over voedselzekerheid. Het seminar is de aftrap van een vijfdaagse ‘aardappelmissie’, waarbij ondernemers uit de regio en uit Nederland met elkaar spreken over nieuwe samenwerkingsverbanden en investeringskansen. De reis wordt afgesloten met een bezoek aan lokale boeren en Nederlandse ondernemers in Tanzania, zoals Oasis Young Plant, Rijk Zwaan en Fides.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.