Logmethodes in de geothermie

Integriteit van bestaande putten is vanuit de toezichthouder SodM in een inspectieproject geprioriteerd. Dit inspectieproject is ten eerste opgezet voor mijnondernemingen die zich bezig houden met de winning van olie en gas, maar geldt ook voor geothermie. Daarom maakt het onderwerp Well Integrity belangrijk deel uit van de Kennisagenda. De studie well integrity staat eind 2015 in de startblokken om uitgevoerd te worden.In de tussentijd dienen operators te bewijzen dat hun putten integer zijn. Een aantal operators heeft in 2015 bij ESP onderhoud of reparatie ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de putten te loggen met meetapparatuur, waarmee een indruk kan worden verkregen van de kwaliteit van de putten, waaruit de integriteit te herleiden valt.

Logging methodes
De logs die in de putten zijn uitgevoerd zijn gebaseerd op technieken die ook in de gas- en oliesector worden gebruikt. Het komt er simpel gezegd op neer dat meetapparatuur aan een kabel in de put wordt neergelaten. In de regel wordt vanaf onder naar boven gemeten. Het type kabel dat gebruikt wordt kan verschillen. Een normale kabel of 'slickline' is een robuuste kabel voor onder andere logging tools met een geheugenmodule. De mogelijkheid bestaat ook om een 'e-line' of 'wireline' te gebruiken, waarbij signalen van de logging tools via de kabel realtime worden doorgegeven.

Er bestaan verschillende meetinstrumenten (logging tools) die vaak in combinatie worden gebruikt:
  • (multi) calliper: mechanisch meting met 'vingers' van de binnendiameter van de casing.
  • Ultrasoon: met geluidsgolven van hele lage frequentie geeft de mate van weerkaatsing een indruk van de materie (staal, cement, boorgat).
  • Elektromagnetisch: via elektromagnetische golven wordt de geleiding van staal gemeten en dat geeft een beeld van de wanddikte van de casing.
Een combinatie van een calliper en elektromagnetische meting lijkt tot nu toe de beste indicatie te geven. In 2015 zijn logs uitgevoerd in verschillende geothermieprojecten. Informatie daaruit wordt in de genoemde well integrity studie ingebracht.

Lees hier een uitgebreidere versie van dit bericht.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.