Alejandro Llano, Unique Collection Farm:

Colombia: vroege vorst bedreigt productie Valentijnsrozen

Colombiaanse telers ondervinden de gevolgen van El Niño, een weersfenomeen dat de normale omstandigheden beïnvloedt in verschillende delen van de wereld. In Colombia veroorzaakt het een vroege nachtvorst, die de bloementeelt benadeelt. "Wanneer de nachten te koud worden, kan het de hele productie stopzetten," vertelt Alejandro Llano van Unique Collection farm, een rozenkweker met vestigingen in Ecuador en Colombia.


Alejandro Llano op de IFTF in Vijfhuizen.

Vroege vorst
In Colombia wordt de vorst altijd verwacht in januari of februari. Maar door El Niño is de vorst vervroegd. "Afgelopen weken hadden we al wat nachtvorst.” Volgens Llano is dit het gevolg van de Colombiaanse zomer. “We hadden een erg lange zomer, die bijna de helft van het kalenderjaar duurde. Met als resultaat dat de dagen warm waren met temperaturen tussen de 20 en 24 graden Celsius en koude nachten met temperaturen van min 5 tot 7 graden Celsius. In de komende maanden, wanneer de kracht van el Nico toeneemt, kunnen de gevolgen alleen maar toenemen."


Enkele foto’s van de vorst in 2010 op de Unique Collection farm.

Negatief effect op de productie
Deze vroege vorst zal de rozenteelt beïnvloeden. Llano maakt zich zorgen omdat de productie voor Valentijnsdag gedurende deze tijd van het jaar in volle gang is. "Door de koude nachten is de productie mogelijk minder en later. Dan zullen de stengels pas 25 tot 35 dagen later gesneden worden. In het ergste geval, wanneer de nachten te koud worden, houden we geen productie over,” zegt Llano.

Preventiemaatregelen
De Colombiaanse tuinbouwkas van Unique Collection Farms is niet voorzien van verwarming. Daarom moet Llano andere maatregelen nemen om de gevolgen van de vorst voor de planten te verminderen. Volgens Llano gebruiken ze twee maatregelen. De eerste methode is om de grond onder water te zetten, wat de voedingswaarde en de warmtegeleiding van de grond zal verhogen. De tweede methode is om de planten met water te besproeien. Wanneer het water bevriest, zal het de plant warmer houden. De temperatuur zal dan niet onder de -1 graden Celsius dalen. Deze maatregelen zijn betrouwbaar en hebben ons in het verleden goede resultaten opgeleverd. Wanneer het echter te koud wordt, helpen ook deze methoden ons niet meer, “zegt hij.

Voor meer informatie

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.