Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nils van Hage teelt klavertjevier

"Je moet er een beetje Glück mee hebben"

Tholen - “We hebben vandaag tussen de 130 en 140 karren weggestuurd. Het is echt een gekkenhuis. Slapen doen wij deze week niet. Er moeten een kleine een miljoen planten verstuurd worden, waarbij iedere order natuurlijk weer anders is: andere maatjes, andere potjes, andere bijstekertjes, you name it. Daarnaast staat de telefoon roodgloeiend, lopen er ineens tientallen mensen rond en – en dat heb je natuurlijk altijd – krijg je kinken in de kabel, die zich alleen voordoen als het echt niet uitkomt.”



Met andere woorden: Nils van Hage, potplantenkweker en eigenaar van W. van Hage & zn in Naaldwijk, heeft het druk. Zoals hij het elk jaar precies in deze twee weken druk heeft. Dat zit zo. Met nieuw jaar geeft de Duitser en in vervlogen tijden ook de Nederlander zijn naaste een klavertjevier. Om in het nieuwe jaar maar Viel Glück te hebben. Nu is er misschien een enkeling die zijn gazon induikt op zoek naar dat klavertje en misschien zijn er nog zeldzamere individuen die er dan een vinden, maar de meesten van ons geloven het wel en pakken er een mee uit het schap. Immers, alles is te koop en dus ook geluk. Alleen – en zo werkt dat met planten – moeten ze daartoe eerst gekweekt worden. En daar heeft Nils sinds jaar en dag zijn zinnen op gezet.



De Oxallis deppei, zoals de officiële naam van het klavertjevier luidt, is een logistiek wat ingewikkelde en bovendien gewaagde teelt. Allereerst wil de consument hem voor nieuwjaar hebben en anders niet. Dat betekent dat de bolletjes een maand of wat daarvoor opgepot moeten worden, waartoe natuurlijk tijd en vooral ruimte moet zijn. Dan schiet het plantje op en, zeker wanneer het warm en licht is, zitten ze voor je het weet tegen het plafond. Wacht je daarentegen te lang, dan ben je te laat. De juiste inschatting maken is dan ook erg lastig en erg weersafhankelijk. Zo is het dit jaar bijzonder warm en groeien de plantjes veel te hard. Door het spuiten met groeiremmers kon het ergste kwaad voorkomen worden, maar het is niet helemaal te vermijden dat ze wat te groot de deur uit gaan.



Dan laat ook de afzet zich niet van te voren uitstippelen. Voor ongeveer 1/3 had Nils de planten voorafgaand aan de teelt verkocht, de rest kwam allemaal in het bestek van die laatste 2 weken voor de kerst. Omdat het bedrijf dit nu een aantal jaren doet, weten kopers hem te vinden en lijkt de zorg alles kwijt te raken niet de meest drukkende. Wat niet wegneemt dat een het hebben van een grote klant, die in ene keer de halve kas leeg koopt – zoals Lidl dat twee jaar geleden deed, een mooie binnenkomer is. Naast rechtstreekse verkoop brengt Van Hage ook een deel voor de klok. Met name op Rijnsburg kan er leuk verkocht worden, omdat daar nog veel lijnrijders komen kopen die op Duitsland rijden.



Voordeel van dit alles is dat bijna niemand – er is een andere, maar die doet alleen maar een vakje – het aandurft en dat als prijzen gunstig zijn, het jaar bij voorbaat al geslaagd is. En dan kan er, zoals Nils doet, de rest van het jaar in alle rust wat anemonen of ander plant- en perkgoed gekweekt worden.

Voor meer informatie:
W. van Hage
Nils van Hage
Kleine achterweg 50a
2671 LV Naaldwijk
T: 06-53284177
E: info@wvanhage.nl
www.vanhage.nl