Water zuiveren in 4 stappen

Het sluiten van de waterkringloop is de eerste en belangrijkste stap bij het optimaliseren van de waterproblematiek bij deze bedrijfstak. Het hergebruik is echter aan bepaalde voorwaarden gebonden. Optimaal omgaan met de hoeveelheid water maakt cascadering noodzakelijk. Het drainwater wordt per herkomst verzameld en genummerd. Herkomst biologische groententeelt (4) kan na zuivering ook worden hergebruikt in de andere teelten met lagere nummering. Dus in de biologische bloementeelt (3), de traditionele groententeelt (2) en de traditionele bloementeelt (1). Hergebruik van drainwater na zuivering in een hogere nummering is absoluut af te raden.Bezoek aan pilotinstallatie
Op 16 december kon een aantal mensen de pilotinstallatie bij de Grow Group in Naaldwijk bezoeken. Hier wordt in vier stappen het water gezuiverd. Na iedere stap zou het voor een bepaalde toepassing weer te gebruiken zijn. Iedere teelt stelt immers haar eigen eisen aan het water. In de eerste stap slaan de organische bestanddelen neer en worden remstoffen verwijderd door middel van electrocoagulatie-flotatie.

In de volgende stap wordt er ingedikt, gebruik makend van een disk-filter en omgekeerde osmose. In de derde stap wordt gebruik gemaakt van geavanceerde oxidatie met hoge dosis H2O2/UV om gewasbeschermingsmiddelen af te breken. De laatste stap met het actiefkoolfilter worden de laatste stoffen verwijderd. De resultaten van de verschillende analyses na de zuiveringsstappen zijn nu nog niet bekend, maar met de opzet van deze pilot is al erg veel geleerd.

Het sluiten van de waterkringloop is de eerste en belangrijkste stap bij het optimaliseren van de waterproblematiek bij deze bedrijfstak. Het hergebruik is echter aan bepaalde voorwaarden gebonden. Optimaal omgaan met de hoeveelheid water maakt cascadering noodzakelijk. Het drainwater wordt per herkomst verzameld en genummerd. Herkomst biologische groententeelt (4) kan na zuivering ook worden hergebruikt de andere teelten met lagere nummering, dus in de biologische bloementeelt (3), de traditionele groententeelt (2) en de traditionele bloementeelt (1). Hergebruik van drainwater na zuivering in een hogere nummering is absoluut af te raden.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Auteur: Jan Barendse

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven