Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geeft de kerstster het plantenjaar glans?

Traditioneel is de laatste maand van het jaar een bijzondere maand. Niet alleen vanwege de vele feestdagen die deze maand rijk is, maar ook omdat we de balans op kunnen maken over het afgelopen jaar. En of de uitkomst nu positief of minder positief is, we hebben het weer volbracht en kunnen vooruitblikken naar 2016. De handel in planten geeft een andere dimensie aan het woord feestmaand. December is namelijk een van de drukste maanden van het jaar. De kerstboom komt op veel plaatsen weer in huis en decoraties met bloemen en planten zetten het feestgevoel extra kracht bij. Tevens is er de hoop dat de decembermaand nog een impuls geeft aan het wat tegenvallende exportjaar voor planten. Een veel geziene plant in deze maand is de Poinsettia, oftewel de kerstster. Maar kan de kerstster het voor potplanten moeizaam verlopen exportjaar nog wat glans geven?



De export trekt traditioneel de kar...
Nederland staat mondiaal bekend als de belangrijkste speler in de plantenhandel. Meer dan de helft van de wereldhandel loopt via ons land. Vanwege beperkingen in transport concentreert de export van potplanten zich voornamelijk naar de ons omringende landen. Zestig procent van de export gaat naar onze buurlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk. Ondanks de economische crisis heeft de export van potplanten zich de afgelopen jaren positief ontwikkeld. In 2007 werd er voor een bedrag van 1,86 miljard euro aan potplanten geëxporteerd. Vorig jaar bedroeg de totale export ruim 2,14 miljard euro. Een groei van 15 procent in een periode waarin het aantal telers van potplanten in Nederland met ruim een derde afnam.

…maar dit jaar blijft de kar steken
Over de eerste tien maanden van 2015 lijkt de exportgroei van potplanten te zijn uitgebloeid. Er vond een krimp van 3 procent plaats. Deze krimp is voornamelijk het gevolg van een forse daling van de export naar Duitsland (het belangrijkste exportland). Onze oosterburen nemen dit jaar ruim 4 procent minder sierteeltproducten af. Deze krimp wordt enigszins gecompenseerd door groei in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Dit als gevolg van een zwakkere euro, waardoor het voor deze landen aantrekkelijker is om potplanten te importeren. Binnen de eurozone zien we een toename in de export naar Frankrijk, België en zuidelijke landen als Spanje en Portugal. Verbetering van het economisch klimaat en meer vertrouwen bij consumenten is in deze gevallen de voornaamste reden achter deze groei.

Gaat de kerstster de ‘exportkar’ nog in beweging krijgen?
Telers, veredelaars en hun klanten hebben de laatste jaren hard gewerkt om het wat stoffige imago van de kerstster op te poetsen. Nieuwe kleurtjes en sterkere rassen zijn hiervan de uitkomsten. Mede hierdoor, en omdat de kerstster een ideale ‘opvuller’ is in de najaarsperiode, is de Nederlandse productie met 3 procent gegroeid over de laatste jaren. Belangrijkste afzetmarkt voor de kerstster is het buitenland. De rising star onder de potplanten is met name in trek in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De hogere productie samen met het sterker geworden Britse pond zorgen ervoor dat de verwachtingen hooggespannen zijn. In het Verenigd Koninkrijk is zelfs al de vrees uitgesproken dat de import van kerststerren de eigen afzetketen onder druk zal zetten. Kortom, de verwachtingen voor december zijn positief, maar ik verwacht niet dat het genoeg is om ook 2015 weer een groei-jaar te laten zijn. Desalniettemin is het een mooie aanvulling op de inkomsten voor de potplantentelers.

Bron: ABN AMRO
Publicatiedatum: