Special Jaaroverzicht

Noodweer treft tuinders Zuid-Nederland

Tholen - Op de grens van augustus en september werd een deel van Zuid-Nederland getroffen door noodweer. Enorme hagelstenen zorgden voor veel glasschade, waarbij in een aantal gevallen complete teelten als verloren moesten worden beschouwd. Een tweede, zo mogelijk nog groter probleem ontstond in de daaropvolgende dagen, toen men met de handen in het haar kwam te zitten omdat er niet voldoende glas op voorraad bleek te zijn. Een terugblik:Noodweer slaat toe in Bommelerwaard

Hagelstenen zo groot als pingpongballen zorgden dit weekend voor heftige schade in de glastuinbouw. In de nacht van zaterdag op zondag moesten enkele kwekers uit Belgiƫ en Oost-Brabant het al ontgelden. Afgelopen nacht was de Bommelerwaard de klos.Beglazen komt niet op gang door tekorten glas en vakmensen

Het repareren van de kassen die afgelopen weekend in de Bommelerwaard en Lingerwaard beschadigd zijn, schiet niet op. Zowel aan glas als aan vakmensen is een groot tekort. Vanuit Chrysant NL is een actie gestart om in ieder geval genoeg glas bijeen te krijgen. Verzekeraars geven aan dat er ontheffing mogelijk is van de aanwezigheidsverplichting noodglas.


Hagelschade is calamiteit: reparatieregeling in werking

De hagelschade in de glastuinbouw is door de Stichting Coƶrdinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw (CCG) uitgeroepen tot calamiteit. De reparatieregeling voor de glastuinbouw is in werking gesteld om het schadeherstel te versnellen. Het is de eerste keer dat het reparatieplan in werking gaat.
Video: De gevolgen van hagelschade en regen

De hagelstorm van 30 augustus richtte veel schade aan. Een van de getroffen bedrijven is chrysantenkwekerij River Flowers van Peter van de Werken. Alles stond onder water. Vijf dagen later besloot hij tijdens en na een regenbui de kas in te gaan. "Helm op, beschermende kleding aan (behalve schoenen, die had ik niet zo snel) en gewapend met de iPhone wat opnamen gemaakt om eens goed de schade in beeld te brengen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven