Kleurstoffen uit klasse II rozen interessant voor cosmetica
Anthocyanen zijn rood-paarse kleurstoffen die onder andere voorkomen in rode rozen, aubergines en rode kool. In de verkennende studie is een anthocyanen mengsel geëxtraheerd uit klasse II rozen van de rode rozenrassen Red Naomi en Passion. Voor deze extractie is gebruikt gemaakt van super kritisch CO2. Met deze extractiemethode kan op een duurzame wijze tot ruim 80 % van de in de rozen aanwezige anthocyanen worden geïsoleerd. Voor goede stabiliteit en houdbaarheid van deze natuurlijke kleurstoffen is het noodzakelijk dat deze worden gecoat. In de verkenning zijn verschillende typen coating gebruikt en op functionaliteit getest. Daaruit komt naar voren dat anthocyanen uit klasse II rozen, die ingekapseld worden in een goede coating, niet alleen gebruikt kunnen worden als kleurstof, maar ook als plantaardige antioxidanten, antimicrobiële of ontstekingsremmende preparaten. Daarmee vormt de cosmetica industrie een kansrijke afzetmarkt voor plantaardige anthocyanen uit rozen.
Een eerste analyse van kostprijzen en marktprijzen wijst uit, dat bij voldoende schaalgrootte er sprake is van een interessante business case. Om die schaalgrootte aan de productiekant te realiseren, is het nodig om kleurstoffen uit meerdere soorten bloemen en groenten te extraheren. Dan ook kan sprake zijn van jaarrond levering.
Voor meer informatie:
Kenniscentrum Plantenstoffen
Heereweg 345
2161 CA Lisse
T +31 (0)252 755815
[email protected]
plantenstoffen.nl