Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht - augustus

Ophef rond fytosanitaire inspecties Rusland

Tholen - Terugblikkend op het jaar komt toch telkens weer een woord naar boven: Rusland. En dat is eigenlijk wonderlijk, omdat het land weliswaar een grote, maar toch zeker niet de grootste afnemer van onze bloemen is. Sterker nog, Rusland bungelt al enige tijd onderin de top 10, terwijl de totale export dit jaar een aantal procenten gestegen is en bijna alle andere grote landen, met name Engeland en Frankrijk, steeds meer afnemen.

Maar slecht nieuws heeft nu eenmaal meer aandacht. Toen Rusland begin augustus daadwerkelijk met een stoot onder de gordel kwam - plotseling moesten alle binnenkomende sierteeltproducten langs de fytosanitaire inspecties, wat weer betekende: vanaf nu tolereren wij geen beestjes meer in bloemen en planten - stond iedereen op zijn achterste benen. Een terugblik:



Veel onduidelijk rondom controles import Rusland

Vanaf vandaag zullen alle binnenkomende sierteeltproducten aan de Russische grens op kwaliteit gekeurd worden. Over de controles is nog veel onduidelijk. Alle sierteeltproducten uit Nederland moeten voor transport in een laboratorium worden getest op ongewenste insecten en (gif)stoffen, maar hoe en waar de fytosanitaire inspecties zullen plaatsvinden, is niet bekend. Door de Russische autoriteiten is daar geen nadere informatie over versterkt.



Update Russische grenscontroles: vooralsnog bloemen gewoon door

Het houdt de gemoederen flink bezig: de Russische controles op binnenkomende sierteeltproducten vanuit Nederland. Maar wat gebeurt er nu daadwerkelijk en wat zijn de gevolgen?



Prijzen chrysanten op z’n gat

De chrysantenprijzen staan behoorlijk onder druk. “Begin vorige week gingen chrysanten bij FloraHolland op de klok nog voor 33 cent de steel van de hand, wat voor de tijd van het jaar goed is te noemen. Een cent of vijf-, zesentwintig is normaal. Nu gaan ze echter voor 13, 14 cent van de hand – en dat is echt veel te weinig.”



Update Rusland: Nederlandse kweker in spagaat

De storm omtrent Rusland lijkt te zijn gaan liggen, maar onder het oppervlak heerst onzekerheid. De Nederlandse sierteelt zit immers in een spagaat: de Russen willen 'schone' - dat wil zeggen tripsvrije bloemen en Nederlandse kwekers zijn met de huidige toegestane middelen niet in staat dit te leveren.