Dwangsom voor verkopen potgrond in kas

Tholen - Een Westlandse kweker moet een dwangsom betalen omdat hij op zijn kwekerij niet alleen planten, maar ook potgrond verkocht. Het hoger beroep dat de kweker hiertegen had ingesteld, is door de rechtbank afgewezen.

Het gaat om een zaak tussen het College en een plantenkwekerij. De plantenkwekerij verkoopt een deel van zijn productie op het bedrijf zelf. Daarbij verkocht hij ook plantenpotten en potgrond. De Vereniging Westlandse Detaillisten heeft aan het college gevraagd om dit te verbieden. Het verkopen van producten die op het bedrijf zijn gekweekt en afgekweekt is in beperkte mate toegestaan. De verkoop van andere producten wordt gezien als detailhandel en dat mag niet. Toch is bij latere controles de verkoop van onder andere potgrond geconstateerd. 

De kweker kreeg uiteindelijk een dwangsom opgelegd van 5.000 euro per overtreding. De dwangsom is driemaal ingevorderd en driemaal oordeelde de rechtbank dat dat terecht was. Tegen die laatste uitspraak ging de kweker tevergeefs in hoger beroep.

De kweker voerde onder andere aan dat de potgrond een product van de eigen kwekerij was omdat het ging om eigen groenafval die hij op een ander bedrijf liet composteren. Ook dat betoog werd afgewezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven