Een dag op pad met Franc Swinkels (Legro)

Legro bewerkt en mixt grondstoffen tot substraten voor de boomkwekerij, de zachtfruitsector, zaai-en stekbedrijven en consumenten. Terwijl inmiddels de vierde generatie Swinkels aan het roer staat, is de bevlogenheid onverminderd hoog. Freelance-journaliste Caroline van Slobbe bezocht de productielocatie van het familiebedrijf aan de Gerstdijk in Helmond, waar Franc Swinkels (33) honderduit vertelt over zijn bedrijf, zijn werk en het allerbelangrijkste, de Legro-substraten. Dat resulteerde in het onderstaande artikel.

De natuurlijke geur van veen komt u tegemoet wanneer u de fabriek van Legro binnenloopt. Allerlei soorten veen, afkomstig uit verschillende landen, perliet, kokos en bark liggen gescheiden van elkaar in de 4 hectare tellende fabriek. Met onder meer deze ingrediënten mixt Legro substraten van de hoogste kwaliteit op maat gemaakt voor elke teler.


Franc Swinkels

Franc Swinkels begon als zestienjarige jongen al in het bedrijf van zijn vader Sjef. Hij wist toen nog niet dat hij het bedrijf later over zou nemen. Tegen het einde van zijn studie Logistiek opende zijn vader net de nieuwe productielocatie in Helmond waar we nu zijn. Het bedrijf in Asten, waar zijn overgrootvader ruim negentig jaar geleden begon, was inmiddels uit zijn voegen gegroeid. “Het was natuurlijk véél te leuk om vanaf het begin alles neer te zetten. Technisch heel interessant en een fantastische leerschool. In de avonduren bedacht ik, samen met mijn vader, waar de machines moesten komen in de fabriek en hoe alles zo efficiënt mogelijk ingericht kon worden”, aldus Franc.

Gedrevenheid en kennis van levensbelang
Inmiddels kent Franc de grondstoffen net als zijn vader als zijn broekzak. Hoewel er voor buitenstaanders haast geen verschil te zien is tussen alle soorten veen, legt hij met twinkelende ogen de verschillen uit tussen veen uit onder meer Estland, Letland, Ierland en Scandinavië. Bezetenheid van en kennis over de grondstoffen zijn hem met de paplepel ingegoten. Bij Legro draait het al die jaren al om precisie en nauwkeurigheid om een kwalitatief hoogstaand product te maken. Zo kunnen kleine verschillen in de fijn- of grofheid van het veen de drainage en het luchtpercentage in het substraat al beïnvloeden. “Dat is van levensbelang voor de teelt en daarom voor Legro,” zegt Franc.

In de fabriek rijden Arie en Harm in hun shovels af en aan. De bakken zijn gevuld met steeds een andere grondstof, die in één van de bunkers van de menglijn worden gekiept. Het is duidelijk; deze mannen zijn volledig op elkaar ingespeeld. Zo mixen ze samen de grondstoffen tot specifieke substraten. De mannen groeten elkaar amicaal. Ons kent ons en Franc is één van hen.

Geen poespas
De no-nonsense-houding, zoals de mannen in de fabriek die onderling hebben, is ook te proeven in de filosofie van Legro. “We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. De klant krijgt wat hij verwacht, plus een beetje meer. Ik wil er geen verhaal omheen hoeven te vertellen. Het moet gewoon goed zijn. En dat is het, geen poespas. Daar gaan we voor met zijn allen.” Als klanten een rondleiding in de fabriek krijgen, worden ze vaak erg enthousiast, vertelt Franc verder. “En daar word ik dan weer extra enthousiast van.”

Geen poespas, die manier van ondernemen is wellicht typisch voor een familiebedrijf, maar beslist voor Legro. Het zit in het karakter van de Legro-familie om een eigen koers te varen. Franc en een aantal andere medewerkers voelen aan welke grondstoffen of welke markten bij het bedrijf passen. “De directe winst is minder belangrijk dan het behouden van het bedrijf op de lange termijn: liever tien keer iets minder verdienen, maar wel constante kwaliteit kunnen leveren. Ik wil op een bepaald moment iets moois kunnen overdragen aan eventueel nageslacht.”


Het hoofdkantoor van Legro in Helmond

Een constant product leveren
Franc zijn feeling met het product heeft zich met name ontwikkeld in de eerste vijf jaar dat hij fulltime werkte, als locatiemanager sinds 2008. Leergierig verdiepte hij zich in de menglijn en zijn enthousiasme groeide met de dag. “Het product, dat is waar alles om draait voor mij. Het allermooiste vind ik dat je met een natuurlijke grondstof die sterk kan variëren– veranderlijk door omstandigheden als het klimaat – een constant product kunt maken.” Inmiddels staat Franc samen met zijn zus Sjellie sinds drie jaar aan het roer van dit prachtige bedrijf. Is er iets veranderd met deze nieuwe generatie? “De organisatie heeft onder meer een opfrisbeurt gekregen. Met onder meer een opgefrist logo en nieuwe vrachtwagens heeft Legro een eigentijds gezicht gekregen.”

De leden van de familie Swinkels zijn niet de enige met een levendig enthousiasme voor het werk. Er wordt flink geïnnoveerd, iedereen is steeds op zoek naar het ultieme resultaat. De innovatie die Legro brengt, richt zich voornamelijk op die markten waar het bedrijf het krachtigst is: de zachtfruitsector, zaai- en stekgronden en boomkwekerijen. “Het is de professionele tuinder die het meest profiteert van een hoogwaardig substraat. Door samen op te trekken met onze klanten, kunnen we met hen mee innoveren.”

“Beheren en beheersen is controleren”
Franc is nog niet uitgepraat en vertelt met evenveel plezier over zijn andere passie: logistiek. Elke dag verlaat zo’n 1500 kuub potgrond de fabriek in Helmond, en dat gaat niet zomaar. Een belangrijk onderdeel van Legro’s ondernemersgeest is de vastberadenheid om alle onderdelen van de logistiek in eigen beheer te houden. De veenvelden in de Baltische Staten, waar een belangrijk deel van het veen vandaan komt, zijn in Legro’s handen. Vrachtwagens van Legro Transport brengen de grondstoffen van daar via de veenterminal van Kalloveen en vanuit andere plekken in de wereld, naar de fabriek, of direct naar klanten wereldwijd. Kokos wordt in India bewerkt in Legro’s productielocatie. Want: “Beheren en beheersen is controleren.”

Een goede sfeer als drijfveer
In de fabriek zorgt menglijn-operator Sjoerd ervoor dat de loader-machinisten de juiste hoeveelheid ingrediënten in de bunkers kiepen. En de laatste ingrediënten, de meststoffen, voegt hij zelf met de hand toe. “Dat zal ik wel even doen”, zegt Franc en hij gooit de zak meststoffen in de menglijn leeg. Sjoerd werkt sinds drieënhalf jaar bij Legro en dat bevalt hem zeer goed. “Het is gevarieerd werk en helemaal top is, dat er een mooie groep mensen staat hier. We lunchen altijd met zijn allen en iedereen is gelijk. Ook al is Franc eigenlijk de grote man, hij vindt het niet erg om even een bezem te pakken of, net als nu, de kunstmest bij te vullen.” De vriendschappelijke omgang met elkaar is ook in de rest van het bedrijf duidelijk merkbaar. Volgens Franc is dat ook waar Legro voor staat: “We staan allemaal op gelijke voet met elkaar en communiceren eerlijk en oprecht. Richting klanten én personeel. Een goede sfeer vormt een drijfveer om er écht voor te gaan. Niemand hier vindt het erg om af en toe wat extra te werken om een mooi product neer te zetten.”

“Het moet gewoon goed zijn”
Kwaliteit is ten slotte voor Legro het allerbelangrijkst. De kwaliteit wordt geborgd door de zorgvuldige testen van laboranten Manuela en Ivonne. Het moet gewoon goed en zuiver zijn, vindt Franc. Zo kan Legro steeds precies leveren wat de klant verwacht en waar hij op vertrouwt.

Kortom, Legro blijft op zoek naar dat wat het beste is voor de teler. Vanuit een enorme bevlogenheid, gedrevenheid en kennis bewerkt en mixt het bedrijf grondstoffen, “omdat we dat zo leuk vinden.” Legro voegt graag de beste componenten samen om een substraat te maken dat beter is dan dat men voorheen had. Altijd dat beetje extra geven, dat zit bij Legro in het DNA.

Voor meer informatie:
Legro Potgrond
Gerstdijk 20 - 5704 RG Helmond
Postbus 93 - 5720 AB Asten
+31 653979980
www.legro.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven