Special Jaaroverzicht: mei & Moederdag

Moederdag 2015: naast verkoop rozen ook pioenen en orchideeën

Begin mei beheerste de Moederdag de sierteelt. Logisch, want welke kweker verheugd zich hier niet op. Vooral in de rozen, maar in mindere mate ook andere bloemen en planten hopen dan natuurlijk op leuke verkoopcijfers. Hieronder een terugblik op Moederdag 2015:


Foto's: Nathalie Bertrams/ Fairtrade


Moederdag: prijs Keniaanse rozen stijgt 15%
Valentijnsdag en Vrouwendag zijn normaal gezien de belangrijkste dagen voor de Keniaanse rozenkwekerij Harvest Limited. Dit jaar echter gaat het in aanloop naar Moederdag opvallend goed. "We zien een prijsstijging van 10-15%", vertelt Gilbert Gathu.“Grootbloemige, witte phaleanopsis belangrijkste orchidee voor Moederdag”
“Volgens mij hebben we voor de Nederlandse Moederdag geen beschikbare planten meer – dus dan hebben we netjes verkocht”, constateert Arthur Zwinkels. Hij is PV’er bij FloraHolland en heeft onder andere de orchideeën van kwekerij Maarel Orchids in zijn pakket.Roze rozen zijn populair deze Moederdag
"Rozen zijn erg in trek deze Moederdag en dan vooral de roze tinten" vertelt Erik Wassenaar, veilingmeester bij FloraHolland Aalsmeer. "Maar ook in andere bloemensoorten zien we deze trend terug" vervolgt hij.Vraag naar pioenen blijft stijgen
In de loop van mei begint het pioenenseizoen: “Moederdag is altijd een beetje spannend in de pioenen. Meestal ‘haalt’ de buitenteelt het niet – dat wil zeggen – komt de productie van buiten pas later op gang. Dat was dit jaar ook zo."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven