Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Club van 100 verdubbelt ledenaantal in een jaar

De Club van 100 van Wageningen UR Glastuinbouw is dit jaar uitgegroeid tot een club met 50 leden. Dit initiatief, om de kennisinfrastructuur mede in stand te houden en voor de uitvoering van innovatie gedreven onderzoek en pre-competitieve projecten in de glastuinbouw, is in november 2014 gestart met 25 leden. Het aantal leden is daarna in een jaar tijd verdubbeld tot 50.

Business unit manager Sjaak Bakker en initiatiefnemer Jan Willem de Vries waren bij de start blij verrast door het succes van de Club van 100 en is dat eigenlijk nog steeds: “We zien die groei als een teken dat dit initiatief om het onderzoek op deze wijze te ondersteunen goed aanslaat bij onze toeleverende bedrijven, en we hebben alle hoop dat deze aanwas van leden gestaag doorzet. Het is een breed palet aan bedrijven die zich hebben aangemeld. En daaronder zijn ook concurrerende bedrijven die toch gezamenlijk het onderzoek steunen.”

Bedrijven nemen verantwoordelijkheid
De deelnemende bedrijven brengen met hun bijdragen private gelden bijeen, waarmee Wageningen UR Glastuinbouw vervolgens voor pre-competitief onderzoek medefinanciering bij EZ zoekt. De Vries en Bakker vinden het mooi dat de deelnemende bedrijven op deze manier hun verantwoordelijkheid nemen voor de financiering van pre-competitieve projecten.

Financiële bijdrage
Voor een lidmaatschap van twee jaar betaalt een bedrijf €15.000,- per jaar. Bakker: “Dat is een behoorlijk bedrag, maar je moet wel bedenken wat je daarvoor krijgt. Je deelt ook samen met de andere leden als eerste de resultaten van het onderzoek dat voor dat geld wordt gedaan.”

De Vries legt uit dat de helft van het bedrag wordt besteed aan business tot business onderzoek. De leden kunnen hiervoor bijvoorbeeld specifieke consultancy vragen stellen, onderzoek laten doen of presentaties laten verzorgen, alles is bespreekbaar. De andere helft, het collectieve deel, wordt besteed aan gezamenlijk onderzoek. De leden bepalen in overleg met elkaar en met Wageningen UR Glastuinbouw aan welke onderzoeksonderwerpen dat private geld wordt besteed. Bakker: “Deze bijdrage spreekt het ministerie van EZ kennelijk ook aan, want er zijn dit jaar drie van de ingediende projecten van de Club van 100 door TKI Tuinbouw en Uitgangsmaterialen beloond met extra financiering vanuit EZ.”

What’s in it for me?
Volgens Bakker en de Vries delen deelnemende bedrijven niet alleen als eerste de resultaten van competitief innovatief onderzoek, maar krijgen ze ook toegang tot een interessant netwerk van bedrijven die ze anders misschien minder snel zouden treffen. De Club van 100 komt drie keer per jaar bij elkaar om open de belangen te bespreken, keuzes te maken en daar op transparante wijze beslissingen te nemen.

Op 16, 17 en 18 februari 2016 is Wageningen UR Glastuinbouw op de Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem aanwezig met het Club van 100 Netwerkplein. Hier wordt extra aandacht besteed aan alle leden van de club en is er ook een mogelijkheid om direct lid te worden.

Voor meer informatie:
Wageningen UR
Sjaak Bakker
sjaak.bakker@wur.nl
0317 48 56 05

Jan Willem de Vries
janwillen.devries@wur.nl

Website Club van 100
Publicatiedatum: