Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nico van Ruiten belicht aardwarmte op Klimaattop Parijs

Ook de agrarische sector kwam aan bod op de klimaattop in Parijs. Afgelopen vrijdag presenteerde Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, daar met trots onze innovatieve glastuinbouwsector en de resultaten die worden behaald op energiegebied. In de workshop ‘Succes stories renewable energy in agriculture’ belichtte Van Ruiten aardwarmte.


Nico van Ruiten op de Klimaattop in Parijs (Foto: LTO Glaskracht Nederland)

De vraag waarom het de moeite waard is om gas te vervangen door aardwarmte was een inkoppertje. Het maakt de sector duurzaam en draagt bij aan het oplossen van de klimaatverandering. Daarnaast maakt het de sector minder afhankelijk van fossiele energie en de bijbehorende prijsschommelingen. “In potentie kan 20% van de Nederlandse glastuinbouw met aardwarmte worden verwarmd”, aldus de voorzitter. Dat maakte indruk op de aanwezigen, evenals de wijze waarop de glastuinbouwondernemers zich deze techniek eigen maken en tot ontwikkeling brengen in goede samenwerking met de overheid.

In de zaal waren vertegenwoordigers aanwezig vanuit veel verschillende landen en de Europese Commissie. Zij kwamen als leken op aardwarmtegebied en gingen naar huis met een nieuwe kans op verduurzaming. Het zou voor de ontwikkeling van aardwarmte goed zijn als er mondiaal meer aandacht voor komt. Dat maakt de techniek uiteindelijk goedkoper, vergroot de kennis over aardwarmtetechniek en exploitatie en verkleint de risico’s. Zo komen we met aardwarmte uiteindelijk van innovatie naar gangbaar. Vanuit de workshop werd door de organisator IFAD (International Fund for Agricultural Development van de VN) als slotconclusie geformuleerd dat er voor de agrarische sector veel verschillende mogelijkheden zijn om bij te dragen aan duurzame energie-oplossingen. Er is veel diversiteit en voor elke situatie is er een eigen oplossing. De financiering van duurzame initiatieven blijkt in veel situaties een knelpunt.

Van Ruiten sloot af met: “Concrete klimaatdoelen in Parijs zullen leiden tot een meer stimulerend beleid voor duurzame energie in Nederland en Europa. Dat kan extra kansen bieden voor de glastuinbouw.”

bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: