Texelse bollenteler gaat door met zelfvoorzienende zoetwaterberging

Na afronding van een onderzoeksproject naam een zelfvoorzienende zoetwaterberging eind 2015 gaat teler Hans Smit, op wiens perceel het project is uitgevoerd, door met zelfvoorzienende zoetwaterberging. Hij heeft het bassin van de provincie overgenomen en gaat op een naburig perceel uitbreiden met het inbrengen van zoet water tijdens het teeltseizoen via druppelslangen.


foto: Provincie Noord-Holland

Met het zelfvoorzienend zoetwatersysteem op het proefperceel op Texel was ruim voldoende zoet water beschikbaar om gedurende de gehele periode van de proef aan de zoetwaterbehoefte van het proefperceel te voldoen. Hieruit blijkt dat zelfvoorziening op perceelniveau goed mogelijk is. Na het rooien van de bollen was in alle drie de teeltseizoenen water over, waaruit blijk dat een groter oppervlak land van water voorzien had kunnen worden. Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat het gebruiksoppervlak 2,5 maal groter kan zijn dan het spaaroppervlak. Ofwel, met 1 hectare spaaroppervlak kan 2,5 hectare gebruiksoppervlak worden voorzien van water.

Ook andere agrariërs tonen interesse. De eerste uitrol vindt inmiddels plaats. Zo wordt bijvoorbeeld op een ander perceel in polder het Noorden op Texel een vergelijkbaar systeem gerealiseerd dat geïnspireerd is op deze proef. De provincie Noord-Holland blijft ook niet stilzitten en zal de resultaten van het onderzoek verder uitrollen. Dit wordt zoal gedaan tijdens gesprekken met agrariërs in het kader van het proces rondom het voorzieningenniveau. Ook worden resultaten gedeeld met andere overheden, waterschappen en wadden eilanden. Verder wordt informatie gedeeld via de partners uit de externe klankbordgroep: de LTO Noord, KAVB, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Texel.

Zie voor meer informatie de Eindconclusies van het onderzoek op de site van de Provincie Noord-Holland.

bron: Provincie Noord-Holland / AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.