BSG doneert opbrengst Tuinbouwbatlle aan Serious Request

De Berger Scholengemeenschap heeft met twee klassen meegedaan aan de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle waarin leerlingen het volledige proces van de tulpenteelt doorlopen. Van het telen tot en met de verkoop. De opbrengst van de oogst wordt door de leerlingen gedoneerd aan Serious Request.
 
De Bergerscholengemeenschap had twee karren met 380 tulpenbollen die onder leiding van de leerlingen zelf best snel zijn uitgegroeid tot prachtige Oranje tulpen. “Vanwege de warmte op school waren de tulpen een week eerder volgroeid dan verwacht. Ze knalden de bollen uit” aldus Frank Lek, leraar biologie op het BSG. “Hierdoor moesten de oogst- en verkoopactiviteiten even naar voren worden gehaald. De tulpen zijn vanmorgen geoogst om er mooie bossen van te maken. De bossen zijn door de leerlingen verkocht aan familie en vrienden en daar hebben we maar liefst €200 mee opgehaald voor Serious Request”.
 
De school is bezocht door bollenteler Arie Rustenburg die de leerlingen veel heeft verteld over de tulpenteelt. “De leerlingen waren enthousiast en hadden met name interesse in de verkoopkant van het verhaal. Wat zijn de tulpen waard? En waarom brengen ze nu meer op dan in het voorjaar? Daarnaast hebben ze een aantal nieuwe termen geleerd als ‘bulk’ en ‘Octrooi’. Maar het meest onder de indruk waren ze van Tulpenmania in de 17e Eeuw. Dat de tulp uit Turkije komt en er heel veel geld voor werd neergeteld was een echte eyeopener voor ze” aldus Lek. “Zo pikken ze mooi nog een stukje geschiedenis mee”.
 
“Woensdagavond hadden we een ouderavond en hebben we de karren met de mooie tulpen in de gang gezet zodat alle 400 ouders ze konden bewonderen en alvast een bosje konden reserveren. Vandaag was het zover en hebben de leerlingen er prachtige bossen van gemaakt. Ze zijn hartstikke enthousiast over de battle en tonen interesse in de wereld van de tuinbouw. We hebben een schooltuin en doen steeds meer proefjes met planten in de lessen biologie en scheikunde maar zo’n project als dit brengt het toch meer tot leven. Binnenkort brengen we een bezoek aan een zaadbedrijf. Dan zien ze dat de tuinbouw echt een hele mooie technologische sector is. Deze battle is voor herhaling vatbaar!”.
 
Tuinbouwbattle
Doel van deze battle is dat leerlingen zelf de tulpenteelt verzorgen. Op een Deense kar wordt een teeltopstelling gebouwd van twee lagen. Boven elke teeltlaag hangt led-verlichting die de tulpen belicht. Leerlingen verzorgen de teelt volgens het bijgeleverde teeltplan en kunnen de hulp inschakelen van een expert uit het bedrijfsleven. Deze expert geeft instructie én een inkijkje in de technologische aspecten van de agrarische sector. De battle eindigt als de teelt oogstrijp is. De leerlingen maken dan tulpenbossen en verkopen ze. De opbrengst is voor een goed doel.

De Noord-Hollandse tuinbouwbattle wordt mogelijk gemaakt door GreenPort NHN. AgriTech Campus, Puur Hoorn en de KAVB.
 
Voor meer informarmatie opver de Noord-Hollandse tuinbouwbattle kunt u contact opnemen met Martijn Grosmann (AgriTech Campus / Projectleider): m.grosmann@greenportnhn.nl / 06-54951313
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven