Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De optimale lichtverdeling in de kas

Goed licht meten in de kas is lastig. Zeker op heldere dagen ontstaat er door schaduwwerking van constructiedelen een groot verschil in licht dat op het gewas valt.

Bij bewolkte dagen als al het licht diffuus is of bij gebruik van diffuus glas of een diffuse coating, zal de lichtverdeling veel beter zijn. Het voordeel van een betere lichtverdeling is dat er minder verschil is in groei tussen de verschillende plantrijen. Ook zal de fotosynthese efficiëntie verbeteren.



Bij nieuwbouw van een kas wordt de glaskeuze onder andere bepaald door de lichttransmissiewaarden die door de leverancier wordt opgegeven. Dit is vaak de loodrecht gemeten transmissie waarde. Als licht onder een kleinere hoek op het glas valt, zal er meer licht gereflecteerd worden, dus de transmissie lager worden. Daarom is het beter om glas te vergelijken aan de hand van de hemisferische transmissiewaarden. Deze waarde is een gemiddelde transmissie onder verschillende invalshoeken van het licht.

Hoe kan de lichttransmissie van de kas bepaald worden?
Dit kan met rekenmodellen, waarbij de hemisferische transmissie, constructiedelen en lichtverstrooiing worden meegenomen. Het blijft echter moeilijk om alle constructiedelen en de invloed die ze op elkaar hebben mee te nemen. Meten van de lichttransmissie kan ook, hiervoor is echter wel een groot aantal lichtmeters nodig. Hierbij gaan we uit van minimaal 20 meetpunten in de kas, verdeeld over een vak van 30-40 m². Daarnaast wordt er tegelijkertijd buiten nog een meting gedaan. Uit het gemiddelde van alle metingen in de kas en de buitenmeting is de lichttransmissie van de kas te bepalen.


Links: Lichtverdeling bij opkomende zon onder ReduFuse. Recht: Lichtverdeling bij opkomende zon onder onbehandeld helder glas

ReduSystems heeft een serie metingen volgens bovenstaande methode laten uitvoeren om het effect van ReduFuse op de lichtverspreiding in de kas in beeld te brengen. Uit deze metingen blijkt dat de lichtverspreiding duidelijk verbetert bij gebruik van ReduFuse en dat de lichttransmissie nauwelijks afneemt. In onderstaande grafieken is goed te zien dat het verschil tussen maximale en minimale instraling bij gebruik van ReduFuse veel kleiner is dan in een kas met helder glas. Onderstaande gegevens zijn gemeten op een heldere dag. Bij volledig bewolkt weer komt er vooral diffuus licht op aarde en zal het verschil in lichtverdeling tussen glas met ReduFuse en helder glas veel kleiner zijn.

bron: ReduSystems
Publicatiedatum: