Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lichttransmissie kas kan met 10% omhoog

De lichttransmissie van de kas kan met 10% worden verhoogd als er een combinatie van maatregelen wordt gebruikt. Dat blijkt uit modelmatig onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw.



Het effect is berekend door optimalisatie van de verschillende maatregelen zoals dakhelling, nok oriƫntatie, symmetrie van het kasdek, reflectie van de constructiedelen en het effect van condensatie op lichttransmissie van de kas. Effecten van standaard glas bij deze maatregelen op de transmissie zijn hoger dan bij diffuus glas. De metingen aan het effect van condensatie toont een enorme variatie, maar gemiddeld blijkt dat condensatie 2% licht kan kosten (standaard glas), maar ook 6% licht kan opleveren. De economische haalbaarheid en eventuele beperkingen in de constructies zijn bij de berekeningen niet meegenomen.

Demonstratie Winterlichtkas
In de winter is onder Nederlandse omstandigheden licht de beperkende factor voor de groei van het gewas. Het ontwerp van de Venlo kas is niet wezenlijk veranderd gedurende vele jaren. Echter de ontwikkeling van diffuus glas en het gebruik van antireflectie coatings zijn van recente datum. De resultaten van de modelstudie zijn zodanig dat een consortium het ontwerp van het Venlo kasdek herziet omdat een flinke optimalisatie mogelijk is. Het consortium bestaat uit Bom kassenbouw, Glascom Tuinbouw in samenwerking met DA glass, Ludvig Svensson en Bayer CropScience samen met Wageningen UR Glastuinbouw. Het definitieve ontwerp, realisatie en demonstratie van de zogenoemde WinterlichtKas komt in 2016 tot stand.

Het eindrapport van het project is hier te downloaden

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: